AVESTA SHEFFIELD: För tidigt att ropa hej

Oktober blev en trist månad för de europeiska stålföretagen.Deras aktiekurser backade mer än börserna i allmänhet. Ändå harstålbranschen fått en renässans på aktiemarknaden de senasteåren. Orsakerna är två. För det första har strukturarbetetkommit i gång på allvar, vilket märks just nu i samgåendetmellan Thyssen och Krupp. För det andra har de tungaståltillverkarna – på grund av privatiseringar och merkompetenta företagsledningar – insett att de inte alltid kanprioritera marknadsandelar framför lönsamhet. Därför har destora producenterna dragit ned kapaciteten under den senastekonjunktursvackan, vilket gjort att priserna inte rasat som debrukat göra under tidigare cykliska nedgångar.

Men det här mönstret har enbart gällt för handelsstålet. Inomrostfritt stål har den traditionella mentaliteten dröjt kvarlängre. De våldsamma svängningarna i priset förklarar,tillsammans med valutaförändringarna, varför Avesta Sheffieldsresultat per kvartal pendlat som det har gjort de senaste åren.De uppåtgående kurvorna har beledsagats av våldsamlageruppbyggnad och när lagren sedan börjat avvecklas harpriserna fallit lika snabbt.

Det här är ingenting som rostfritillverkarna tycker om. Ändå haralltså det cykliska mönstret dröjt kvar längre här än inomhandelsstålet, framför allt på grund av att högrationellaproducenter som spanska Acerinox och finländska Outokumpu haftnyuppförda fabriker som gjort att de kunnat tjäna pengar även dåpriserna varit låga. Inte minst det spanska bolaget är enformidabel konkurrent, som framgår av tabellen här intill. Nufinns emellertid tecken på att grossister och slutkunder intelägger lika mycket rostfritt stål på lager som de gjort itidigare uppgångsfaser. Under sommarmånaderna upphörde denbegynnande lagerspekulation som märktes under våren, uppgerAvesta Sheffield i den senaste delårsrapporten.

Detta är något som koncernen varmt välkomnar. Ty även om det påkort sikt innebär lägre lönsamhet i en stigande konjunktur, villAvesta dämpa de cykliska svängningarna så mycket det går – dettaeftersom bolagets kostnader är för höga för att säkraplusresultat i nedgångstider. Huvudorsaken till den oförmånligakostnadsbilden är bolagets snåriga produktionsstruktur, medämnen och färdiga produkter som åker tåg fram och tillbakamellan Avesta och brittiska Sheffield. Stora produktivitetslyfthåller på att realiseras, framför allt vid stålverket i Avesta.Men det räcker inte. Nye VD Stuart Pettifor aviserar fortsattanedskärningar inom staber, försäljning och service.

Han kan dock inte göra mycket åt koncernens just nu oförmånligavalutasits, med inköp och kostnader i starka dollar, pund ochstabila kronor medan försäljningen mest sker i de svagavalutorna i D-marksblocket. Valutaförändringarna har försämratresultatet med så mycket som en kvarts miljard kronor underrapportperioden. Det finns heller inte mycket att göra åt attmarknaden i Asien försvagats så kraftigt den senaste tiden.Avesta är dock inte lika hårt drabbat som Outokumpu, som hadenästan en femtedel av sin försäljning i Asien 1996. Den svensk–brittiska koncernens andel var bara nio procent.

Generellt har priserna stabiliserats under 1997, vilketförklarar varför bolaget ändå kan redovisa plusresultat detsenaste kvartalet, även om marginalerna är på tok för låga.Avestaledningen uppger att den underliggandekonsumtionstillväxten är stark.

Långsiktigt ökar dock efterfrågan på rostfritt stål inte med merän fem procent per år. Den reala pristrenden är dessutomfallande.Det gör att Avesta Sheffield måste fortsätta arbetahårt med kostnaderna, även om den minskade lagerspekulationengör att bolaget ser ut att få bättre andrum i nedgångstider.

ÅterhämtningAvesta Sheffield, april-sep april-sep helårmkr 1996 1997 1996/97Omsättning 8415 9200 17204Rörelseresultat 1 91 -144Marginal, % 0 1 negFinansnetto 23 0 20Resultat 12 100 -13Vinst/aktie, kr 0,08 0,63 negKonkurrent som heter duga

Nyckeltal Acerinox Avesta SheffieldNyckeltal Acerinox Avesta SheffieldBörsvärde, milj US-dollar 1730 1176Avkastning/eget kap 1998p, % 23 10P/e-tal 1998 8 9,5Källa: Salomon Brothers

BILDTEXT: Det spanska stålföretaget Acerinox är som synes enformidabel konkurrent till Avesta Sheffield.

Minskad lagerspekulation ger jämnare flöde i Avesta Sheffieldstillverkning av rostfritt stål.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.