Axkid ökar omsättning och vinst

Bilbarnstoltillverkaren Axkid ökar såväl omsättningen som vinsten i det andra kvartalet.
Axkid
På bild visas bolagets nya bilbarnstol Axkid One som efter flertalet år av utveckling nu är redo för marknaden. Den lanseras selektivt nu under juni.
Omsättningen steg 74,3% till 33,3 miljoner kronor (19,1). Bruttomarginalen uppgick till 44,3% (40,3). Försäljningen utanför Norden uppgick till 19 miljoner kronor (10).

Rörelseresultatet blev 1,1 miljoner kronor (0,1), med en rörelsemarginal på 3,3% (0,5).

Resultatet efter skatt blev 0,7 miljoner kronor (-0,04). Resultat per aktie hamnade på 0,06 kronor (0,00).

“Under andra kvartalet 2021 utsågs Axkid One till vinnare för bakåtvända bilbarnstolar i det europeiska test som publiceras i 27 länder, däribland Råd&Rön i Sverige. Det här är en milstolpe i Axkids historia och visar att vi har kunnande och förmåga att skapa unika produkter till våra kunder”, skriver VD Daniel Johansson i rapporten.

Axkid One är fortsatt en storstäljare.

“Axkid One står för ca 35% av försäljningen under kvartalet jämfört med 12% under det första kvartalet. Produktlanseringen och införsäljningen av nya stolen följer plan. Dock vill jag poängtera att detta är mer ett maraton än en sprint, eftersom det tar tid att etablera ett helt nytt produktkoncept, särskilt i Europa”, uppger Johansson.

Bolagets marginal har påverkats av kraftigt ökade kostnader för råvaror och frakt.

“Vår rörelsemarginal är lägre än vår målsättning. Bruttomarginalen påverkades positivt av högre andel egenproducerade produkter vilket till viss del motverkats av högre råvaru- och fraktkostnader. Den högre kostnadsbilden är något som jag förväntar mig kommer att fortsätta
under 2021 då vi ser att kostnaderna för hemtagning av produkter från Kina ökar för varje vecka och det råder fortsatt stor brist på fraktkapacitet. Vi adresserar därför marginalfrågan och har ett antal konkreta åtgärder som bör få positiv effekt framöver”, uppger Axkid-chefen.

Han uppger också att bolaget har tillräckligt med kapital för att exekvera sin flerårsplan.

Axkid, Mkr Q2-2021 Q2-2020 Förändring
Nettoomsättning 33,3 19,1 74,3%
Rörelseresultat 1,1 0,1 1 000,0%
Rörelsemarginal 3,3% 0,5%
Nettoresultat 0,7 -0,04
Resultat per aktie, kronor 0,06 0,00
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.