Axkid-ordföranden efter budet: ”Det är så kapitalismen fungerar”

Måndagens ledningsbud på Axkid har väckt frustration bland bolagets aktieägare. Bolagets styrelseordförande Thomas Bräutigam menar att erbjudandet är missförstått. "Det är ett bra bud", säger han till Affärsvärlden.
Axkid-ordföranden efter budet: ”Det är så kapitalismen fungerar” - Thomas-Brautigam-900
Thomas Bräutigam.

I måndags lade ledningen i bilbarnstolsbolaget Axkid och SEB Private Equity ett bud på bolaget. Budkursen ligger på 14,50 kronor, motsvarande en premie på 30%.

Trots premien har budet har väckt frustration hos mindre aktieägare. Bolaget köps ut efter en omfattande investeringsperiod. Sedan 2016 har bolaget investerat runt 20 miljoner kronor i den nya bilbarnstolen Axkid One, vilken lanserades så sent som i somras. De missnöjda aktieägarna tycker sig nu gå miste om skörden från de gjorda investeringarna.

Affärsvärlden ringde Axkids styrelseordförande Thomas Bräutigam.

Många aktieägare är förbannade. De tycker att ledningen har snackat ned kursen när man diskuterat ett framtida finansieringsbehov, och att ni nu kan köpa ut bolaget för en billig peng.

”Det är tydligt att alla inte har förstått vad budet handlar om. Vi ska försöka förstärka informationen och kommunikationskanalerna så att alla aktieägare får rätt och tydlig information. Men vi har hela tiden varit tydliga och konsekventa med att förklara att vi kommer behöva mer pengar för att klara av tillväxten. Vi i styrelse och ledning har kommit fram till att SEB Private Equity är rätt aktör för att ta huvudägarskapet och säkerställa en långsiktig finansiering.”

Hade ni inte klarat av det på börsen?
”Kanske, men vi har kommit fram till att det blir för dyrt. Det hade inneburit ytterligare emissioner, vilket kostar oss pengar. Vi har igen garant och vi får betala miljonbelopp för rådgivarna.”

Hur mycket pengar behöver ni egentligen?

”Vi kan inte exakt annonsera kapitalbehovet, men vi kommer inte klara tillväxtmålen om vi inte får in kapital. Men vi har lämnat material för en fairness opinion. Grant Thornton ska nu gå igenom ifall det är ett rättvist bud. Det ska vara klart minst två veckor innan budtiden går ut. Om de säger att det inte är ett rättvist bud kommer vi ju ha osäkerhet i bolaget, vilket inte är bra.”

Kan du förstå att aktieägare som har varit lojala och hängt med länge är upprörda nu? Man kan ju säga att ni tar guldägget (Axkid One) ifrån dem.

”Nej, jag tycker inte det. Guldägget har funnits framför dem i flera år. Om man trodde så mycket på det borde man värderat upp det ännu mer. Både du och jag vet hur kapitalismen fungerar, man ber alltid för sin sjuka moster. Det här är ett bra bud. Budkursen är bland de högsta som aktien någonsin har presterat. Värderingen ligger på 20-25 gånger ebitda, beroende på om man tittar på nuvarande resultat eller prognoser. Jag tycker aktieägarna borde vara nöjda.”

Affärsvärlden har i en artikel tidigare idag kommenterat budet på Axkid. Prenumeranter kan läsa artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.