Både hand och handske

Förra veckan deltog ett av Microsofts högsta höns, Kevin Turner, i ett rundabordssamtal på Stockholms Handelskammare. Han berättade om den digitala framtiden och jag begrep kanske inte allt han sa, men en sak var klar: han och Microsoft oroar sig oerhört över kvaliteten i västvärldens utbildningssystem. Och framför allt över att så få ungdomar vill bli programmerare.

It-oraklet och Skype-grundaren Niklas Zennström är inne på samma spår i intervjun på sid 22. ”Det produceras väldigt bra ingenjörer i Sverige, men vi behöver producera betydligt fler ingenjörer inom datavetenskap, det är där tillväxten finns. Internet och programvara kommer att förändra alla sektorer i världen”, säger han.

Varför vill kidsen inte programmera? Det finns säkert flera delförklaringar men en viktig, som nämndes under seminariet med Kevin Turner, är att grundskolans läroplan är föråldrad. Det är fortfarande obligatoriskt för svenska elever att lära sig virka, däremot står programmering inte på schemat.

Så samtidigt som vi, med all rätt, bekymrar oss över vad vi ska ägna oss åt i framtiden när allt fler sysslor tas över av datorer och robotar, har it-industrin ett nästan outsinligt behov av arbetskraft under åratal framöver. Det känns lite som att det både finns en hand och en handske. Det som krävs nu är alltså att ministrarna med ansvar för skola och utbildning kommer på ett sätt att para ihop dem.

Inspiration kan hämtas från Israel, som genom ett målmedvetet statligt initiativ har skapat en motsvarighet till Silicon Valley vid Medelhavet (se sid 30). Både statsminister Stefan Löfven och näringsminister Mikael Damberg har hållit fram landet som ett föredöme på it-området.

Bankbyråkrati.

Konkurrensverkets besked att bankerna inte får skärpa amorteringskravet till 50 procent eftersom det äventyrar konkurrensen känns onödigt byråkratiskt. Lite som att förbjuda kasinon att införa en högsta insats för att skydda spelarna från att ruinera sig.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF