Bakslag för Huawei i amerikanskt industrispionagemål

En amerikansk jury dömde på onsdagen i amerikanska halvledarbolaget CNEX favör i ett mål där kinesiska Huawei anklagat bolaget för industrispionage.
Bakslag för Huawei i amerikanskt industrispionagemål - huawei-zhengfei-700_binary_6959934.jpg

Målet har rönt stor uppmärksamhet då Huaweis utveckling av egna chipprodukter blivit en viktig fråga efter att USA:s svartlistning medfört att flera huvudleverantörer rivit kontrakt.

Huaweis amerikanska dotterbolag HiSilicons talan mot CNEX gjorde gällande att grundaren snott åt sig teknologi som varit utvecklad under Huaweis flagg, bland annat genom att anställa tidigare Huawei-ingenjörer till bolaget. Juryn i en domstol i Sherman, Texas, fann på onsdagskvällen att påståendet inte hade skälig grund, men också att CNEX inte heller notifierat Huawei om innehav av patent på vissa produkter, skriver Reuters.

CNEX-grundaren, den före detta Huawei-anställde Yiren “Ronnie” Huang, anses ha brutit mot anställningsavtal när han inte notifierade Huawei om de patenträtter som han genom bolaget tillerkänts inom ett år efter att anställningen avslutades, skriver nyhetsbyrån.

CNEX spjutspetsteknologi används för att ta hand om stora mängder data i serverhallar och datacenter genererad av artificiell intelligens. I CNEX ägarlista finns bland annat Dell och Microsoft.

Den motstämning CNEX lämnat in mot Huawei gavs inte heller någon fällande dom. Juryn fann förvisso att Huawei på ett felaktigt sätt utnyttjat CNEX bolagshemligheter, dock inte på sådant sätt att skadestånd är tillbörligt.

Huaweis ingenjörer utgav sig enligt CNEX för att vara potentiella kunder för att komma över information. En rapport baserad på kundmötet hamnade i HiSilicons databas, enligt CNEX. Dessutom påstods Huawei ha nyttjat ett statligt kinesiskt universitet för att stjäla hemligheter inom chiputveckling som beställts av bolaget för studier som visat sig vara fejkade och ämnade för så kallad “reverse engineering”. Hårdvara ska ha demonterats, granskats, ritats upp och därefter mångfaldigats genom läckor till kinesiska bolag.

Teknologin tillhör ett produktsegment som är avgörande för nästa våg av höghastighets-it som möjliggörs genom fiberutveckling och så kallad 5G. Den svartlistning av Huawei som Vita huset genomförde i maj innebar att flera amerikanska och europeiska leverantörer i branschen avbröt sina leveransavtal med bolaget under uppmärksammade former.

De amerikanska och europeiska bolagen utgör frontlinjen inom utvecklingen av chipteknik. Faktumet att leveranser till Huawei omöjliggjort leveranser av viktig chiphårdvara innebar en tung börda för Huawei, som utöver mobiltelefoner också konkurrerar med Ericsson och Nokia inom nätverk. Huawei har efter svartlistningen intensifierat den egna utvecklingen inom halvledartillverkning och även skurit ned prognoser för årets smartphone-leveranser med 40-60 procent.

Grunden bakom konflikten mellan USA och bolaget utgörs av påstådda kopplingar till regimen och möjliggörandet av spionage genom telenät, något Huawei förnekar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.