Baltikum bakom oball börs

Stockholmsbörsen handlades ned på onsdagen med banksektorn i spetsen efter förnyad oro kring Baltikum. I övrigt var utvecklingen blandad, Ericsson som håller kapitalmarknadsdag var svagt upp och även råvarurelaterade bolag steg.

Klockan 13.00 var OMXS30 0,7 procent lägre till noteringen 1.004,5. Omsättningen uppgick till 7,4 miljarder kronor. DJ Euro Stoxx 50 var samtidigt 0,2 procent upp.

Framför allt var det banksektorn som tyngde med nedgångar för SEB A på 3,8 procent till 141:25 kronor och Swedbank A som tappade 3,2 procent till 153 kronor. Bolagen som har relativt stor exponering mot Baltikum pressades av preliminär BNP-statistik från Estland för första kvartalet som kom in långt under analytikernas förväntningar.

Tillväxten i Estland uppgick till 0,4 procent i årstakt, jämfört med 4,8 procent under fjärde kvartalet 2007. Väntat var 3,4 procent. Jämfört med fjärde kvartalet 2007 sjönk BNP 1,9 procent. Bankanalytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med ser siffrorna som klart negativt och pekar även på att BNP var sämre än väntat i Lettland i slutet på förra veckan.

”Det kan vara första steget över tröskeln till en hårdlandning och man kan konstatera att det är en kraftigare inbromsning än vad folk väntat sig. Riskerna har nu ökat att kreditförlusterna blir större än vad bankerna guidat”, säger en analytiker i en kommentar.

Ericsson som håller kapitalmarknadsdag fick se sin B-aktie stiga med 0,3 procent till 15:58 kronor. Aktien handlades i en märkbart orolig tendens med stora svängningar under förmiddagen men stabiliserade sig något vid lunchtid efter att kapitalmarknadsdagen inletts utan några dramatiska överraskningar.

Astrazeneca handlades upp med 1,8 procent till 248:50 kronor efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkänt Seroquel för att behandla bipolär sjukdom. Enbart i USA lider 8 miljoner människor av bipolär sjukdom.

I övrigt var det främst råvarurelaterade bolag som utvecklades väl. SSAB A steg med 1,0 procent till 213:50 kronor efter att Arcelor Mittal, världens största ståltillverkare, och Thyssenkrupp i samband med sina rapporter sagt att de kunnat höja stålpriserna så att de överträffat råmaterialkostnaden.

Boliden klättrade 1,0 procent till 73 kronor och fick stöd av en positiv utveckling för gruvsektorn i omvärlden. Bland annat steg Gruvjätten BHP Billiton med över 3 procent i London på spekulationer om att Chinalco, Aluminium Corporation of China, planerar att förvärva en andel i bolaget. Samtidigt har det för Boliden så viktiga zinkpriset fortsatt att stiga efter produktionsstörningar i samband med den kinesiska jordbävningen.

Lundin Petroleum avancerade 3,1 procent till 82 kronor efter att bolaget påträffat en olje- och gasfyndighet i den norska kontinentalsektorn i Nordsjön.

Ett annat oljebolag som utvecklades väl var Tanganyika Oil med en uppgång på 4,4 procent till 129:50 kronor. Bolaget redovisade en vinst på 0,8 miljoner dollar för det första kvartalet under morgonen. Det kan jämföras med en förlust på 3,3 miljoner dollar samma kvartal för ett år sedan. Intäkterna ökade med 559 procent. Enligt Christian Dahlberg, analytiker på Kaupthing, stiger aktien till följd av en kombination av två saker.

”Det ena är att det inte kommer fram några negativa överraskningar i rapporten och det andra är att de levererar fortsatt produktionstillväxt och upprepar sin helårsguidning. Så länge bolaget fortsätter leverera produktionsförhöjningar i kombination med de här oljepriserna så tycker jag definitivt att aktien ska fortsätta gå bra”, säger Christian Dahlberg.

En av dagens stora förlorare var Nibe B som föll med 7,5 procent till 52:50 kronor efter att bolaget redovisat sin rapport. Det var framför allt bolagets minsta division brasvärme som hade en rörelsemarginal klart under förväntan.

På dagens agenda är amerikansk KPI statistik huvudpunkten klockan 14.30. Analytikerna förväntar sig enligt Bloomberg News prognosenkät en uppgång i konsumentpriserna med 0,3 procent i månadstakt och en inflationstakt på 4,0 procent. I mars steg konsumentpriserna med just 0,3 procent i månadstakt och 4,0 procent i årstakt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.