Bank of England höjde oväntat styrräntan

Bank of England höjde oväntat styrräntan till 0,25% från 0,10%.
Bank of England-chefen Andrew Bailey.
Bank of England-chefen Andrew Bailey. Foto: Kirsty O'Connor/Pool via AP, File/TT

Bank of England höjde oväntat styrräntan till 0,25% från 0,10%. Policykommittén, MPC, var oenig om räntan. En ledamot, Silvana Tenreyro, ville lämna räntan oförändrad.

Som väntat meddelade även Bank of England att de lämnar målet för tillgångsköp oförändrat på 895 miljarder pund, varav köp av företagsobligationer utgör 20 miljarder pund. Kommittén var enhällig kring beslutet om tillgångsköpen.

Banken kommenterar i räntebeskedet uppkomsten av omikron sedan novembermötet. Viruset verkar spridas snabbt runt om i världen, menar banken som skriver att det utgör nya risker mot folkhälsan. Omikron väntas också utgöra nedsidesrisker för den ekonomiska aktiviteten under början av 2022.

Inflationen steg från 3,1% i september till 5,1% och väntas fortsätta ligga kring 5% under vintern, för att sedan toppa kring 6% under april.

 

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.