Bankjättar i USA drar ner med tusentals anställda

De amerikanska storbankerna har i år gjort sig av med flera tusentals anställda trots att ekonomin visar motståndskraft.
Goldman Sachs
Foto: Richard Drew/TT

Det enda undantaget är den största banken i klassen, JP Morgan, som varken har gjort några nedskärningar eller aviserat sådana planer.

När det kommer till de fem efterföljande bankerna i storleksordningen, har dessa gjort sig av med totalt 20 000 anställda i år. Det framgår av inskickade dokument, rapporterar CNBC.

Goldman Sachs har reducerat mest. Man har minskat personalstyrkan med 5,4 procent till 45 900 (48 500). Därefter följer Wells Fargo och Morgan Stanley som dragit ner på personalstorleken med 4,7 respektive 2,1 procent.

”Bankerna skär ned kostnaderna där de kan eftersom saker och ting är väldigt osäkra nästa år”, sade Chris Marinac, analyschef på Janney Montgomery Scott.

Marinac förklarar också att detta är ett sätt för banker att frigöra pengar för avsättningar när allt fler lån går dåligt.

”När vi rullar in i januari kommer du att höra många företag prata om detta”, fortsätter Marinac.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets