Banker kickstartade rapportsäsongen på Wall Street

De ledande börserna i New York gick starkt under fredagen, med stöd från bland annat JP Morgan och Disney samt överraskande bra kinesiska exportsiffror.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex ökat 1,0 procent till 26.412. Det bredare S&P 500 var upp 0,7 procent till 2.908, medan tekniktunga Nasdaq hade stigit 0,5 procent till 7.984.

Sektorsvis var finans i topp med en uppgång på 1,9 procent medan hälsovård var enda sektor på minus med en nedgång på 1,0 procent.

Kinesisk utrikeshandelsstatistik visade en ökning av exporten med drygt 14 procent i mars, nästan dubbelt så mycket som väntat, en indikation på styrkan i den globala efterfrågan.

På bolagsfronten redovisade JP Morgan ett resultat per aktie på 2:65 dollar för det första kvartalet, vilket slog analytikernas snittförväntningar som låg på 2:34 dollar. Även intäkterna var bättre än väntat och aktien steg 4,7 procent.

Wells Fargo överraskade också positivt gällande resultatet såväl som intäkter. Aktien var dock ned 2,6 procent, efter att ha gått starkt i öppningen, då banken kommit med en negativ helårsprognos för räntenetto.

Oljejätten Chevron återfanns bland förlorarna. Nyheten om förvärvet av det amerikanska oljebolaget Anadarko för motsvarande 33 miljarder dollar mottogs negativt av marknaden och aktien sjönk 5,0 procent. Anadarko rusade däremot cirka 32 procent på affären.

Disney handlades upp 11,5 procent, efter att nöjesjätten sent på torsdagen kommit med uppgifter kring lanseringsstart och abonnemangspriser för sin streamingtjänst. Netflix backade i sin tur 4,5 procent.

Industrikonglomeratet General Electric kommer att betala 1,5 miljarder dollar i böter i ett civilrättsligt mål kopplat till bostadslån under åren som ledde fram till finanskrisen. Aktien sjönk 1,3 procent.

På makrofronten visade statistik, som kom före börsöppningen, att de amerikanska importpriserna steg 0,6 procent i mars. Förväntningarna inför låg på en prisuppgång på 0,4 procent, enligt Reuters.

Amerikansk tioårig statspappersränta var upp 6 punkter till 2,56 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.