Bankerna mot nya höjder

Bank & finans: Trots fler konkurrenter på hemmaplan kommer 2006 att bli ytterligare ett skördeår för de nordiska storbankerna.

– Nordiska storbanker lever ett bekvämt liv, de har ett oligopol med feta marginaler, så ser det inte ut i övriga Europa, säger en tysk bankaktör, som vill vara anonym.

Han syftar på att i övriga Europa, exempelvis Tyskland, är bankmarknaderna fortfarande starkt fragmenterade, vilket pressar lönsamheten. De svenska bankerna är jämförelsevis välmående som julgrisar. De senaste åren har de sparat sig till storvinster, nästa år får de sannolikt draghjälp av stigande räntor. Det kommer att stärka marginalerna, samtidigt som utlåningen fortsätter att öka, inte minst bolånen. Under tredje kvartalet 2005 steg utlåningen till hushållen med 10,7 procent, och företagsutlåningen är ännu starkare, med ökningstal uppåt 12 procent.

Samtidigt är oligopolet under attack. Allt fler utmanare försöker komma åt en del av storbankernas miljardvinster,och de fyra storbankernas andel av totalmarknaden faller hastigt.

Danske Bank slår sig in på alla områden, men det är främst inom utlåning de har lyckats hittills. Internationella fondbolag såväl som lokala svenska nischaktörer suger åt sig andelar på fondmarknaden. Under de första nio månaderna 2005 har storbankernas totalandel av nettosparandet i fonder fallit från 65 till 56,6 procent. Tidigare helt dominerande Robur har nu 15 procent av totalmarknaden mot 23,7 procent 2004.

Corporate finance kan sannolikt också se fram emot ännu ett ljust år 2006, med tanke på att de flesta prognoserna för världens börser fortsätter att peka uppåt. 2005 blev ett höjdarår, såväl bankaktierna (utom Handelsbanken som halkade efter) som kurserna för Carnegie och Hagströmer & Qviberg steg med 30-40 procent.

Men de stora vinnarna blev nätmäklarna Nordnet och Avanza, som lyfte med 90-100 procent. 2005 blev året då börsnoteringarna kom i gång och till våren kommer kön till börsen sannolikt att öka. Det innebär att provisionerna kommer att kunna ta ordentlig fart, vilket framför allt kommer att synas i de ledande aktörernas resultat – SEB Enskilda, Carnegie och de utländska spelarna. Här finns exempelvis Deutsche Bank nu med på plats, de öppnade sin svenska corporate finance-verksamhet hösten 2005 efter att tidigare ha flugit in folk vid behov.

Även livförsäkringar vände upp med börserna 2005. Allmänhetens förtroende är på väg upp igen, vilket borgar för bättre kundtillströmning framöver efter några svåra år. Krisåren har dock väckt frågan:Vad är försäkringsinnehållet kunden betalar för i en pensionsförsäkring egentligen värt jämfört med eget sparande?

Riskerna inom bank och finans 2006? Framför allt konjunkturrisker som slår mot i första hand investmentbankerna och kapitalförvaltningarna, i andra hand mot kreditportföljerna. USA står inte urstarkt precis, där finns många frågor som rör utrikespolitiken/internationell instabilitet.

___________

3 trender
– Stigande räntor ger bättre marginaler.
– Fortsatt ökad utlåning.
– Tappar andelar på hemmaplan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience