Banksmällarna

Fyra av fyra storbanker har rapporterat. Överraskande nyheter, uppsägningar och miljardsmällar summerar rapporterna.
Banksmällarna - banker-vd-700_binary_6975779.jpg

I dag på torsdagsmorgonen kom Nordea med sin rapport för det tredje kvartalet 2019. Den visar att banken tar flera engångsposter, vilket får betydande negativ effekt på koncernens resultat.

Nordeas rörelseförlust på 421 miljoner euro förklaras av att resultatet inkluderar engångsposter på sammanlagt -1,3 miljarder euro, motsvarande cirka 14 miljarder kronor.

Nordeas storsmäll – tar engångsposter på 14 miljarderNordea tar flera engångsposter med betydande negativ effekt på koncernens resultat för tredje kvartalet. 

Engångsposterna utgörs av en nedskrivningskostnad för immateriella it-tillgångar, en avsättning för omstrukturering, en extra avsättning för kreditförluster och en kostnad i samband med försäljningen av aktierna i Luminor på 75 miljoner euro.

Bakgrunden är att Nordea har utarbetat ny affärsplan. Planen innefattar nya finansiella mål, uppdaterade affärsplaner för respektive affärsområde samt fortsatt konsolidering mot en global it-plattform.

Nordea var den sista av de fyra storbankerna att rapportera för kvartalet.

Bankens aktie hade fallit med 1,4 procent på Stockholmsbörsen på onsdagen, dagen före rapportsläppet.

Även storbankerna generellt dämpade Stockholmsbörsen på onsdagen.

Förutom Swedbank, som tappade 4,5 procent efter rapport, och som visade på skenande kostnadsutveckling i spåren av penningtvättsskandalen, så sjönk SEB med 0,5 procent, trots ett relativt starkt resultat och räntenetto för årets tredje kvartal.

Under gårdagen föll även Handelsbanken med 1,4 procent. Banken meddelade att 800 anställda ryker (vilket motsvarar 6 procent av nuvarande personalstyrka) när koncernen gör en kostnadsbesparing på 1,5 miljarder kronor. Det handlar om den största personalnedskrivningen i Handelsbanken historia och i vd:n Carina Åkerströms åtgärdsprogram ryms även avveckling av verksamheterna i Asien och Tyskland och, vilket tidigare kommunicerats, i Estland, Lettland och Litauen.

Krisvärdering av storbankernaVärderingen av svenska storbankers vinster och tillgångar är nu på den lägsta nivån sedan finanskrisen 2008. Samma misstro möter storbankerna i Europa.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB