Bäst betalda får mest

De bäst betalda är årets privatekonomiska vinnare. Studenter och arbetslösa går däremot i många fall minus jämfört med fjolåret, visar nya beräkningar.
Bäst betalda får mest - pengar-700_binary_6979935.jpg

Från årsskiftet ger sänkt skatt på arbete och pension tillsammans med generellt högre löner att de flesta får något mer i plånboken, jämfört med januari 2019, enligt Swedbanks undersökning om hur olika skatter och bidrag slår på olika typer av hushåll.

Generellt är regelförändringarna ganska små i år, med några undantag i toppen och botten. Störst vinnare är de som tjänar över 58 000 kronor i månaden, som slipper värnskatten som avskaffades från årsskiftet. De allra sämst ställda pensionärerna, med enbart garantipension, som har en relativt dyrare bostad får höjt bostadstillägg, där taket höjs från 5 600 till 7 000 kronor i månaden.

– De som har det bäst och sämst får det bättre, undantaget de arbetslösa, sammanfattar Swedbanks privatekonom Arturo Arques beräkningarna.

Den mer välbetalda tonårsfamiljen, bland Swedbanks typhushåll, får en dryg tusenlapp mer i månaden kvar när de mest nödvändiga utgifterna är betalda och inflationen ätit upp en del. Även det lite bättre betalda pensionärsparet drygar ut hushållskassan något, ett par hundralappar mer i månaden.

Bland förlorarna märks studenterna och de arbetslösa. Aningen höjda studiemedel respektive oförändrad a-kassa räcker inte till för att försvara fördyringarna. Efter att inflationen tagit sitt blir det mindre kvar i kassan för dessa grupper jämfört med januari i fjol. Det typhushåll som tappar mest mellan åren är det som redan brukar ha ansträngda marginaler, den ensamstående med två barn. Där blir det minus 670 kronor i månaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco