Bästa starten sedan 2003

USA inledde börsåret 2009 med rejäla uppgångar på fredagen.

Energisektorn var drivande, tack vare uppgångar för oljepriset. Nyheten om ett räddningsplan gynnade GM, som blev en av de stora vinnarna på börsen.

Köptrycket på både Nasdaq och New York-börsen ökade successivt, men handelsvolymerna förblev mellandagstunna.

I fokus var även ISM-index för den amerikanska tillverkningsindustrin i december, som visade på en fortsatt krympande aktivitet.

– Mycket av de dåliga nyheterna är redan inprisade. Från ett makroekonomiskt perspektiv kan vi inte vänta några positiva nyheter för en tid framöver. I långa loppet kommer dock ekonomin att vända och företagens vinster förbättras, sade en förvaltare i en kommentar till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial Average-index stängde 2,9 procent högre på 9.034. S&P 500-index var upp med 3,2 procent till 931,8. Indexet hade därmed sin bästa start på ett nytt år sedan 2003.

Nasdaq Composite-index var upp med 3,5 procent till 1.632.

Drygt 1 miljard aktier omsattes på New York-börsen under fredagen, medan 1,5 miljarder omsattes på Nasdaq Composite.

Börsuppgångarna fick räntorna att vända upp. Den amerikanska tioåriga räntan steg med hela 19 punkter till 2,40 procent vid stängningen på Wall Street. Även dollarn stärktes.

Uppgångar på börsen kom trots fortsatt dyster makroekonomisk statistik. Aktiviteten i den amerikanska tillverkningsindustrin fortsatte krympa under december, visade ISM-inköpschefsindex på fredagen.

Indexet noterades till 32,4 i december, ned från 36,2 månaden före. Analytiker hade spått att index skulle ha sjunkit till 35,5 under månaden, enligt Bloomberg News.

Den ekonomiska aktiviteten i tillverkningsindustrin i USA är nu på sin lägsta nivå på 28 år.

– Överlag var det här en mycket svag rapport, som antyder att det inte finns några tecken på stabilisering än, sade en räntestrateg till Bloomberg News.

Bästa bransch på fredagen blev oljerelaterade bolag. Men även teknik- och läkemedel gick bättre än marknaden som helhet.

Oljepriset fortsatte på fredagen upp i den amerikanska handeln med stöd av oroligheterna i Mellanöstern och det pågående priskriget mellan Ryssland och Ukraina. Tungviktaren Chevron lyfte med 3,9 procent.

Fordonstillverkarna var också i fokus.

GM hörde till vinnarna efter nyheten under nyårshelgen att biljätten i ett första skede får 4 miljarder dollar i räddningslån för att undvika en kollaps.

Aktien var upp med 14 procent.

Ford steg med drygt 7 procent. Ford spår att den totala försäljningen av lätta fordon i USA kommer att minska med upp till 40 procent i december.

På måndag presenterar de amerikanska fordonstillverkarna försäljningen för månaden.

Ytterligare en aktie i fokus var Citigroup, som betalades drygt 2 procent högre. Vd och styrelseordförande kommer att avstå från bonus för 2008, efter att banken under förra året förlorade tre fjärdedelar av sitt marknadsvärde.

Analyshuset Portales råder investerare att köpa aktien, för att den är “billig”. Aktien värderas närmast på konkursnivåer, enligt analysen.

Inom teknik var halvledarsektorn i fokus.

Enligt branschorganisationen Semiconductor Industry Assocation föll den globala halvledarförsäljningen med nära 10 procent i november. Försäljningen sjönk till 20,8 miljarder dollar i november, från 23,1 miljarder för ett år sen.

– Den världsomspännande ekonomiska krisen tynger efterfrågan på halvledare, men inte i samma omfattning som för andra sektorer, uppgav organisationen i ett pressmeddelande.

Men tungviktaren Intel slutade 3,7 procent högre.

På Nasdaq var framförallt Apple draglok. Aktien var upp med drygt 6 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.