Bedrägerier väcker frågor i Zalandos ägarled

De fakturabedrägerier som Tysklandsbaserade nätmodeinnehav Zalando kostnadsförde med 18,5 miljoner euro i rapporten för det första halvåret 2015 är sannolikt en del av det största fakturabedrägeri som skett hittills i e-handelsbranschen, konstaterar branschbevakaren Breakit.

Bakgrunden var att bolaget luckrade upp betalningsvillkoren vid årsskiftet. Zalando-ledningen har nu stramat åt möjligheten att handla på faktura.

Breakit erfar nu att bedrägerierna ska ha ”väckt en hel del frågor” bland större institutionella investerare i Zalando.

”Det är ju sjukt att så mycket pengar kan försvinna. Har ledningen verkligen full koll”, säger en investerare till Breakit.

Zalando å sin sida menar att det rör sig om ett branschproblem:

”E-handelsbranschen är inte förskonad från bedrägerier. Så snart vi upptäckte problemet agerade vi och idag finns det inga möjligheter att manipulera vårt system”, uppger Kristin Dolgner på Zalandos informationsavdelning i Breakits artikel.

Merparten av fallen härrör från tysktalande länder och Dolgner uppger att tysk polis utreder fallet nu. Zalando har dock inte några förhoppningar om att återfå det belopp som man kostnadsfört, säger han vidare.

Kinnevik äger 32,0 procent av Zalando, som börsnoterades i Frankfurt i oktober 2014.

Zalando-aktien sågs upp 0,3 procent i fredagens tidiga handel, samma dag som artikeln publicerades.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.