Behåll snabbväxaren

CTT Systems fortsätter att utvecklas i rätt riktning. Värderingen har skruvats upp flera snäpp, men vi lutar åt att aktien är värd att behålla.

Köp. Nyköpingsföretaget CTT Systems, som säljer avfuktnings- och befuktningslösningar till flygbranschen, tillhör Affärsvärldens bästa case under de senaste åren. Aktien har fått köprekommendationer i nr 39/2014, nr 9/2015 samt nr 48/2015 och har under perioden stigit från 25,60 kronor till 88,25 kronor – upp nästan 245 procent. Bara sedan rekommendationen för knappt ett år sedan är aktien upp nära 100 procent.

I den första analysen hösten 2014 skrev vi: ”Med de optimistiska glasögonen på kan närmast ett monopol med luft ­under vingarna skådas” och ”Vår bild är att CTT om några år sannolikt har goda möjligheter att uppvisa en rörelsemarginal över 20 procent”.

Förra veckans kvartalsrapport bjöd på ett rekordstarkt tredje­kvartal med 37 procents omsättningstillväxt och en rörelsemarginal som i årstakt steg från 14 till 22 procent. En viktig förklaring till det starka resultatet var hög eftermarknadsförsäljning till den globala Boeing 787 (Dreamliner)-flottan.

Allt fler Dreamliners i luften innebär stadigt ökade intäkter för CTT, främst i form av eftermarknadstillväxt nu när Boeings produktion, och därmed CTT:s OEM-försäljning, stabiliserats. Lägg därtill möjligheten att CTT:s produkter över tid blir branschstandard och därmed levereras till andra flygplans­modeller i högre utsträckning. Hittills har det dock varit relativt trögt på den fronten.

I det korta perspektivet står hoppet främst till Airbus A-350, med 810 beställda plan jämfört med 1 208 för Boeings Dreamliner. Av Airbus-planet har bara 45 levererats till och med oktober i år jämfört med 480 för Dreamlinern. Högsta prioritet för CTT blir därför att övertyga flygbolagen, varav många också flyger Boeings Dream­liner, att installera CTT:s avfuktnings- och befuktningslösningar även på sina A350. Relativt låga bränslepriser talar emot den bränslebesparande avfuktningslösningen, medan befuktningslösningens popularitet bland flygbesättningen talar för goda möjligheter där.

I ett längre perspektiv är det av yttersta vikt att CTT får en beställning till Boeings uppdaterade 777:a – 777X. Flygplanet är under utveckling med beräknad lansering 2020 och hittills har 306 plan beställts. Information från Boeing och branschpress indikerar att planet kommer att ha en behagligare luftfuktighet, vilket talar för att CTT kommer att bli leverantör även till den modellen. CTT:s vd Torbjörn ­Johansson talade i senaste årsredovisningen om ”goda chanser” att bli leverantör även till 777X.

Vid våra två senaste köp­rekommendationer av CTT värderades aktien till p/e 13 respektive p/e 15 på våra prognoser för det kommande året. Nu handlas aktien till nästan p/e 30 på prognosen för innevarande år och p/e 26 på prognosen för nästa år. Uppvärderingen gör aktien känslig i ett läge där investerarnas riskaptit minskar, multipelexpansion kan snabbt förbytas i multipelkontraktion. Lägg därtill det extrema dollarberoendet, med nästan alla intäkter i dollar.

Vi är inte långt ifrån att sänka rekommendationen ett snäpp till en neutral vänta-rekommendation. Det som får oss att behålla vår positiva syn är främst två faktorer. Dels att fortsatta Dreamliner-leveranser och en ökande eftermarknad ger en stabil grundtillväxt i flera år, dels att sannolikheten för en order till Boeings 777X måste ses som mycket hög. Utöver detta får tillväxten stöd av ökade A350-leveranser från Airbus. Slutligen framstår CTT som en möjlig uppköpskandidat. Storägaren, amerikanska flyginteriörsleverantören B/E Aerospace, har ett börsvärde på över 50 miljarder kronor och skulle utan problem kunna utnyttja den starka dollarn till att köpa upp CTT.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.