Behövs bubbelmedicin?

Bör centralbanker styra börskurserna? Ja, ibland.

Det finns faktiskt goda skäl för det. Att priser på aktier ellerfastigheter stiger eller faller på ett fundamentalt omotiveratsätt kan vara precis lika skadligt som att konsumentpriserna gördet. Idag är visserligen nästan alla centralbanker inriktade påatt hålla konsumentprisernas ökningstakt på en viss nivå. Mendet har egentligen mest praktiska skäl.Det är ju så svårt att veta vad som är fundamentalt motiveratoch vad som kan betecknas som ren inflation eller en bubbla påbörsen eller fastighetsmarknaden. Det kan vara svårt att säganär det gäller konsumentpriser också. Om man underskattarkvalitetsförändringar överskattas inflationen ochpenningpolitiken blir onödigt stram. Men det är ännu svårare attbedöma om stigande priser på till exempel aktier ellerfastigheter är fundamentalt motiverade eller inte. Åtminstone iförväg. Faktum är att börsen själv ofta är en bra indikator på andraområden, ibland till och med bättre än de som anser sig varaproffs på att visst område. Så var det i alla fall på densvenska fastighetsmarknaden i slutet av 1980-talet.Fastighetsaktierna började falla ungefär ett halvår innanvärderingsinstituten insåg att fastigheterna hade värderats förhögt. Även om det alltid verkar uppenbart i efterhand så är detkanske förmätet att tro att centralbankerna skulle ha någontillförlitlig metod för att bestämma vad som är det rätta värdetpå börsen och fastighetsmarknaden.

Svenskt snävt mål

Den svenska riksbanken har också liksom många andracentralbanker fått uppgiften att stabilisera justkonsumentpriserna. Även om de skulle vara helt säkra på att densvenska börsen eller fastighetsmarknaden hade stigit på ettomotiverat sätt så har de helt enkelt inget mandat att strama åtpenningpolitiken på grund av det, bara i den mån det påverkarkonsumentpriserna.Trots att det, åtminstone i efterhand, är uppenbart attfastighetsbubblan under senare delen av 1980-talet bidrog bådetill överhettningen i slutet av 1980-talet och till att fallet ibörjan av 1990-talet blev så djupt. Innan Urban Bäckström blevriksbankschef ansåg han att en viktig lärdom av dessaerfarenheter är att den ekonomiska politiken måste ägna störreuppmärksamhet åt tillgångspriser för att målet om prisstabilitetska bli trovärdigt också på litet längre sikt.

Greenspan kan

Den amerikanska centralbanken har däremot inte alls lika snävtdefinierade mål. Alan Greenspan kan mycket väl höja räntan föratt hindra att börsen utvecklas till en bubb-la. Många ansersäkert att den redan är ett typexempel på bubbla och attGreenspan redan har väntat för länge med att höja räntan. MenAlan Greenspan är uppenbarligen allt annat än säker. Ännu sålänge har den amerikanska styrräntan inte ens nått tillbaka tillnivån före sänkningarna för ett år sedan. Och de var nog mestavsedda att avstyra den panikkänsla som började sprida sig påvärldens kapitalmarknader.Men att han inte har höjt mer beror säkert inte på att han anseratt börsutvecklingen inte bör påverka penningpolitiken. I etttal för några veckor sedan avslutade han med att vi inte längrekan unna oss lyxen att bara titta på varor och tjänster på sammasätt som tidigare. Frågor om tillgångspriser och hur de påverkarhushåll och näringsliv är extremt svåra, men också viktiga förhur penningpolitiken bör bedrivas enligt Alan Greenspan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.