Berg – och dalbana på börsen

Stockholmsbörsen åkte berg och dalbana på fredagen. Kurserna föll under morgonen men återhämtade sig sedan för att återigen falla tillbaka under eftermiddagen. En negativ inledning på den amerikanska handeln bidrog till nedgången i Stockholm. SAX-index noterades 0,2 procent lägre.

Statistik över antalet sysselsatta i USA visade på ett rekordstort ras i september. 199 000 jobb försvann under månaden vilket är den största nedgången på över 10 år. Analytikerna hade före dagens rapport räknat med en nedgång på 100 000 jobb. Dagens statistik fångar inte heller upp effekterna av terrorattacken vilka kommer att dyka upp i oktoberrapporten. Arbetslösheten var trots alla försvunna jobb däremot lägre än analytikerna trott på 4,9 procent.

Sun Microsystems tänker bidra till den ökade arbetslösheten genom att säga upp 9 procent av sina anställda meddelade bolaget i samband med en vinstvarning på fredagen. Efter stängning igår vinstvarnade även datortillverkaren Gateway.

Det fanns således gott om dåliga nyheter att tynga utvecklingen i USA på eftermiddagen. Börserna inledde också fredagens handel lite blandat. Nasdaq Composite index föll 1,1 procent medan Dow Jones index noterades 0,1 procent högre.

I Stockolm hade börsen på eftermiddagen segat sig tillbaka upp på plus efter den inledande nedgången. Den negativa inledningen på handeln i USA fick dock kurserna att darra till igen.

Ericsson bidrog i högsta grad till den svajiga börsdagen då aktien inte kunde bestämma sig för om den skulle upp eller ned. Bolaget kunde på fredagen glädja sig åt en GSM-order i Indien som uppges vara värd 135 miljoner dollar. Sämre nyheter för bolaget var den kritik som riktas mot Ericsson för att man inte meddelat att Microsoft backat ur det tidigare aviserade samarbetet mellan bolagen.

Strax före klockan 16 på eftermiddagen hade Ericsson vänt nedåt igen och noterades 30 öre lägre på 38,80 medan Nokia backat 4 kronor till 179.

ABB var en annan aktie som det rörde sig mycket kring under dagen. Flera negativa rykten cirkulerar om ABB och på fredagen rörde det sig bland annat om behovet av att finansiera lämnade lånegarantier till krisande kunder, något som franska Alstom tvingats göra. Analytikern säger till Ekonomi24 att ABBs dåliga genomlysning ligger till grund för många av ryktena.

Aktien föll kraftigt under morgonen men återhämtade sig något och noterades på eftermiddagen 3 kronor lägre på 66.

Verkstadsbolagen backade över lag på fredagen efter att ha stigit kraftigt i torsdags. Skogsbolagen fick en mer blandad utveckling där bland annat Holmen steg 9,50 till 215 kronor. Merrill Lynch har annars dragit ned sin vinstprognos för Holmen med 13 procent nästa år. Orsaken är sänkta prognoser för papperspriser och volymer.

Läkemedelsbolagen drog åt varsitt håll då Astra Zeneca steg 6 kronor till 494 medan Pharmacia backade 1,50 till 427 kronor. Bland dagens stora vinnare återfanns några bioteknikbolag i form av Tripep, som steg 19 procent och IDL Biotech, upp 23 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.