Bergman & Beving ökar omsättning och vinst – höjer utdelningen

Teknikhandelsbolaget Bergman & Beving ökade omsättningen och vinsten i räkenskapsårets fjärde kvartal. Styrelsen föreslår höjd utdelning. Företaget har nu ökat resultatet nio kvartal i rad.
Magnus söderlind
Magnus Söderlind. Foto: Lagercrantz
Omsättningen steg 8,1% till 1 205 miljoner kronor (1 115).

Ebita-resultat blev 88 miljoner kronor (73), med en ebita-marginal på 7,3% (6,5).

Resultatet efter skatt blev 53 miljoner kronor (43).

I utdelning föreslås 3,40 kronor per aktie (3,00).

Bergman & Beving har donerat varor och produkter till ett värde om 10 miljoner kronor till Ukraina.

”Störningen i varuflödena, covid­-19-pandemin samt ökade frakt-, material- och produktionskostnader har varit utmanande. Dock har vår decentraliserade styrmodell, där våra dotterbolag har det huvudsakliga beslutsfattandet, visat sin styrka då den givit flexibilitet att hitta lösningar på uppkomna utmaningar”, skriver bolagets VD Magnus Söderlind i en kommentar.

Bergman & Beving har intensifierat arbetet md förvärv. Under förra året förvärvades fem bolag.

”Vi har lagt en plan med ambitionen att dubbla koncernens rörelseresultat inom 4–5 år. Planen innefattar stärkt decentralisering, ökat fokus på lönsamhet, intensifierad målstyrning och ökad förvärvstakt. Vi har medvetet valt att prioritera vinsttillväxt framför omsättningstillväxt vilket har resulterat i ökad marginal. Föregående år innehöll större engångsaffärer, drivet av pandemin, som stärkte omsättningen. Året har varit ett steg i rätt riktning och vi har ökat fokus på affärer där vi erbjuder högre mervärden och prioriterat ner affärer med lägre marginaler”, uppger Bergman & Beving-chefen.

Förutsatt att den underliggande konjunkturen inte kraftigt försämras ser bolaget att man med sina befintliga bolag, tillsammans med ökad förvärvstakt, ökad lönsamhet och förbättrat kassaflöde, har goda förutsättningar att dubbla koncernens rörelseresultat inom 4–5 år, enligt Söderlind.

Bergman & Beving, Mkr Q4-2021/2022 Q4-2020/2021 Förändring
Nettoomsättning 1 205 1 115 8,1%
EBITA 88 73 20,5%
EBITA-marginal 7,3% 6,5%
Nettoresultat 53 43 23,3%
Utdelning per aktie, kronor 3,40 3,00 13,3%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets