Bernanke: Amerikansk räntehöjning en positiv signal

Finansmarknaderna bör inte oroa sig över den stundande amerikanska räntehöjningen. Det beskedet gav tidigare centralbankschefen för Fed, Ben Bernanke, vid ett forum i Seoul, skriver Reuters.

Bernanke, som instämde att en del volatilitet kommer förekomma när räntehöjningen väl sker, påpekade att länder som Sydkorea inte bör oroa sig över det eftersom de redan har starka institutioner på plats som vet hur man hanterar kapitalflödena.

Han valde också att påpeka att räntehöjningen bör betraktas som en positiv signal och inte som något dåligt. ”Jag vet inte när (räntehöjningen kommer), men när det sker kommer det att vara goda nyheter och inte dåliga eftersom det innebär att den amerikanska ekonomin är stark nog”, sade Bernanke.

Ett annat tema för dagen var också den ekonomiska inbromsningen i Kina. Där ansåg Bernanke att nedgången är att betrakta som nödvändig ifall landet vill klara av att bibehålla en hållbar tillväxt på lång sikt. Enligt Bernanke kan landet inte räkna med att klara av att växa med årliga 10 procent som tidigare eftersom landet håller på att ställa om från en exportorienterad till en mer konsumentdriven ekonomi.

”Ju rikare och mer sofistikerat landet blir desto mindre framgångsrik blir den sortens tillväxt”, sade Bernanke som tillade att han inte räknade med en hård landning för den kinesiska ekonomin.

Slutligen passade han också på att ge en kort kommentar om den Kina-ledda finansinstitutionen Asian Infrastructure Investment Bank. Enligt Bernanke är den nya finansinstitutionen att betrakta som något positivt då det förväntas skapa stora möjligheter för projekt runt om i världen.

”Först av allt bryr vi oss om att de internationella institutionerna gör ett bra jobb. Vi har Världsbanken och nu Asian Infrastructure Investment Bank. Ju fler desto bättre”, sade Bernanke.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.