Bernanke: Inflationen ett resultat av stödpaketen

De stödpaket som gavs under pandemin var rätt men också kanske samtidigt för stora. Det anser tidigare Fed-ordförande Ben Bernanke som pekar ut det som främsta skäl till varför inflationen blivit så hög. Det uppger han i en intervju med TT.
Bernanke: Inflationen ett resultat av stödpaketen - WEB_INRIKES
Ben S. Bernanke vid helgens Nobelbankett i Stadshuset i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Ben Bernanke påpekar att de tre stora finanspolitiska stöd som gavs motsvarar 15-18%av USA:s BNP, att jämföra med stödet på bara 5% av BNP under finanskrisen.

Medan stödet denna gång bidrog positivt till att få fart på tillväxten, kom det också att underblåsa inflationen till följd av sin storlek.

”Utbetalningarna från regeringen var större än de inkomstbortfall hushållen fick. Stödet stimulerade ökad konsumtion och är därmed en del till förklaringen till varför vi i dag har hög inflation”, säger Bernanke.

Andra faktorer som också spelat roll kring inflationen är att arbetskraften föll som ett resultat av pandemin, samt att det uppstod utbudsstörningar till följd av den geopolitiska utvecklingen, enligt Bernanke.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets