BHG förvärvar Hyma för 1 miljard kronor

Bygghandlaren BHG ska förvärva 92,2% av Hyma Skog & Trädgård för en köpeskilling av 1 miljard kronor. Affären finansieras med 542 miljoner kronor i kontanter och resten genom en apportemission, enligt ett pressmeddelande.
BHG
Därutöver tillkommer en kontant tilläggsköpeskilling som baseras på ebita-utfallet för 2022 på maximalt 500 miljoner kronor.

Genom den riktade emissionen blir Hymas ägare, inklusive nuvarande huvudägaren Verdane och Hymas ledning, aktieägare i BHG.

”Verksamheten har ledande marknadspositioner inom centrala BHG-kategorier, som Trädgård, Verktyg och Fritid, med en bred portfölj av externa och egna varumärken. Genom förvärvet förstärker BHG bredden och djupet inom viktiga DIY-kategorier ytterligare, med goda möjligheter att driva fortsatt tillväxt på BHGs onlineplattformar i Norden”, skriver BHG.

Hyma ökade sin omsättning med 28% till 744 miljoner kronor förra året. Försäljningen för årets fyra första månader har ökat med 46% vilket innebär att årsomsättningen väntas landa på cirka 1,1 miljarder kronor. Ebita-resultatet väntas bli på runt 80 miljoner kronor.

BHG väntas tillträda Hyma under tredje kvartalet. Man kommer också då att erlägga den initiala köpeskillingen.