Biden planerar högre kapitalskatt för förmögna amerikaner – börserna föll

USA:s president Joe Biden kommer att föreslå att kapitalvinstskatten höjs för rika personer till 39,6%. Ihop med ett antal befintliga extraskatter landar den totala skattenotan på 43,4%, skriver Bloomberg News med hänvisning till källor.
USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden. Foto: AP Photo/Andrew Harnik, Pool/TT
Skattehöjningen gäller för de personer som tjänar 1 miljon dollar eller mer. Dessa måste idag betala en kapitalvinstskatt på 20%.

Den höjda kapitalvinstskatten, liksom tidigare förslaget om en högre bolagsskatt, är tänkt att delvis finansiera de stora stimulanserna som Bidenadministrationen lanserat.

Beskedet kom halvvägs genom torsdagshandeln i USA och innebar ett omedelbart sänke för aktier. S&P 500 vände från en blygsam uppgång på 0,2% till att stänga på minus 0,7%. Nasdaqbörsen slutade ned 0,6% efter att dessförinnan handlats upp 0,5%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco