Bill Ackman kräver miljardbelopp av byggbolag

Pershing Square Capital Management, hedgefondbolaget som Bill Ackman är grundare och vd för, stämmer tillsammans med Winthrop Realty Trust byggbolaget CWCapital på 500 miljoner dollar, cirka 4,3 miljarder kronor.

Bill Ackmans hedgefondbolag och Winthrop Realty Trust hävdar i stämningsansökan att man gått miste om stora belopp i samband med en fastighetsaffär 2010. Stämningen är den senaste i raden av rättsliga strider mellan parterna.

Det började med att Square och Winthrop köpte ett så kallat mezzaninelån som betalats ut till en fastighetsutvecklare på Manhattan, New York. Den här typen av kompletterande lån brukar i regel ge förtur till tillgångarna i ett eventuellt konkursbo.

Enligt The Real Deal var Ackmans och hans affärspartners plan att sätta fastighetsbolaget i konkurs, auktionera ut det och betala övriga långivare med intäkterna av försäljningen. Därefter skulle man behålla pengarna som blev över efter att skulderna var betalda.

Men planerna grusades av CWCapital som representerade övriga långivare. Ett domstolsföreläggande tvingade Pershing och Winthrop att betala skulderna på 3,6 miljarder dollar till långivarna redan innan de fick lov att inleda auktionen av tillgångarna.

Det ledde till att Ackman och hans affärskollegor inte kunde sätta bolaget i konkurs och riskerade därmed att hela affären gick i stöpet. Detta tvingade dem att sälja mezzaninelånen vidare till CWCapital i oktober 2010, står det i stämningsansökan som lämnades in under söndagen den 24 januari i år.

I den anklagas CWCapital bland annat för att ha ”konstruerat ett utstuderat bedrägeri” för att kunna ta kontroll över fastighetskomplexet på Manhattan.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder