Bill Ackman varnar för en fortsatt hög inflation – men tror inte på recession

Den amerikanske hedgefondsmiljardären Bill Ackman varnar för att den höga inflationen inte kommer dämpas den närmsta tiden, men tonar samtidigt ner risken för att en recession är nära förestående. Det skriver New York Post.
Bill Ackman.
Bill Ackman. Foto: AP Photo/Richard Drew
Ackman, som äger Pershing Square Capital, menar att amerikanska centralbanken Fed låtit inflationen gå utan kontroll genom att inte höja räntorna tillräckligt snabbt – vilket spätt på farhågor om en kommande recession. Det i sin tur beskrivs ha lett till de breda börsfallen, trots att den amerikanska ekonomin enligt Ackman visat en del positiva signaler.

Vidare spår han att Fed nu inte har något annat val än att nästa år höja räntorna till omkring 4-5%, vilket miljardären menar ”förhoppningsvis” kan vara tillräckligt för att dämpa konsumentpriserna.

Enligt honom är viktiga delar av ekonomin fortsatt starka, där bland annat konsumtionen överträffat förra årets nivåer. Andra faktorer som en låg arbetslöshet, stigande löner och ett stort hushållssparande pekas ut som positiva tendenser.

”Vi har ett problem med utbudet, inte med efterfrågan. Det verkar inte vara ett upplägg för en riktig ekonomisk recession oavsett vilken definition man föredrar”, uppger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.