Billig omsorgsaktie

ANALYS Ambea har liksom många andra välfärdsbolag utvecklats svagt på börsen. När bolagets ocykliska tillväxt kan fås till ett p/e-tal på 10 slår Affärsvärlden till.

KÖP Välfärdsbolagen har inte rosat Stockholmsbörsen de senaste åren, där främst debatten kring vinster i välfärden har satt sina spår i aktiekurserna. När den nya regeringen i början av året beslutade om att inte gå vidare med vinstbegränsningar i välfärden borde det ha gett bränsle till aktierna, men i stället har flera av dessa tappat på årets hittills urstarka börs som favoriserat cykliska bolag.

Vårdbolaget Attendos vinstvarning i mars sänkte aktien med drygt 20 procent, och drog med sig flera sektorkolleger i fallet. En av dessa var omsorgsföretaget Ambea, vars aktie är ned drygt 15 procent i år.

När Ambea noterades 2017 ansågs bolaget vara snabbväxaren bland Stockholmsbörsens vårdbolag. 2018 blev dock något av ett mellanår när omsättningen växte med drygt 4 procent, en bra bit under de högt satta finansiella målen om en tillväxt på 8–10 procent.

Däremot väntas omsättningen nästintill fördubblas under 2019. Ökningen kommer från Ambeas förvärv av omsorgsverksamheten i det tidigare Investor-ägda Aleris, som i fjol omsatte drygt 4,7 miljarder kronor. Ambea räknar med att de direkta synergierna kommer uppgå till 90 miljoner kronor de två närmsta åren, även om integrationskostnaderna väntas landa på 100 miljoner kronor.

Förvärvet väntas däremot inte ge en lika positiv effekt på rörelsemarginalen. Aleris har dragits med rörelsemarginaler på drygt 3 procent, att jämföra med Ambeas rörelsemarginal på 7,1 procent under 2018. Målet om en rörelsemarginal på 9,5 procent känns därmed ganska avlägset, även om Ambeas utveckling går i rätt riktning.

Skuldsättningen i bolaget är desto mer av ett aber. Redan när riskkapitalbolagen KKR och Triton satte Ambea på börsen var bolaget rejält skuldsatt, men i bokslutet för 2018 kunde ledningen stoltsera med att den lyckats pressa ned nettoskuld/ebitda-kvoten från 3,8 till 3,3. Det är i linje med bolagets finansiella mål på en nettoskuld under 3,25 gånger det justerade ebitda-resultatet. Men lyckan ser ut att bli kortvarig.

Ambea är nämligen ett av de hyrestunga bolagen som påverkas mest av den nya redovisningsstandarden IFRS 16. Affärsvärlden har tidigare skrivit om effekterna av den nya standarden, bland annat i nummer 16 och 17/2019. Kortfattat kommer den nya redovisningsstandarden slå mot hyresintensiva bolag, där operationella leasing-kontrakt ska rullas in i bolagens koncernräkenskaper från och med den 1 januari i år. Orsaken till redovisningsförändringarna är att hyrestunga bolag ska bli mer jämförbara med kapitaltunga bolag – i Ambeas fall förvandlas lokalhyror till skulder.

Ambea har redan guidat för IFRS 16-effekterna, och som väntat får det en stor effekt just på den viktiga nettoskuld/ebitda-kvoten. Med den nya redovisningsstandarden bedöms nettoskulden landa på rekordhöga 4,9 gånger ebitda. Samtidigt har ingenting förändrats i verksamheten. Ambea har dessutom meddelat att bolaget ska uppdatera sina finansiella mål under året, med hänsyn till redovisningsförändringarna.

Givet IFRS 16-effekten värderas Ambea högt på ev/ebit. Däremot lockar p/e-talen, som inte påverkas av förändringarna i samma utsträckning. På Affärsvärldens prognoser landar p/e-talen för 2019 respektive 2020 runt 10. Det är en klar rabatt mot sektorkolleger som Attendo runt 20, och i linje med Humana på 10, som dock dras med lägre marginaler. Affärsvärlden utnyttjar kurssvackan och rekommenderar köp i Ambea.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.