Biltillverkare höjer priser på elbilar – riskerar bromsa in elbilsrevolutionen

Flera elbilstillverkare höjer nu priserna på sina elbilar för att kompensera för förändrade marknadsförhållanden och stigande råvarukostnader. Det skriver CNBC.
Biltillverkare höjer priser på elbilar – riskerar bromsa in elbilsrevolutionen - LADDA BATTERI
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Bland aktörerna återfinns Tesla, Rivian och Cadillac. Batteripriserna har i flera år sjunkit i pris, men läget förklaras nu ändras. Efterfrågan på mineraler som ingår i batterierna förväntas öka kraftigt de kommande åren, och skulle kunna driva upp priserna på battericeller med över 20 procent.

Nämnd prisökning är dessutom exklusive de flaskhalsar som uppstått till följd av Rysslands invasion av Ukraina, som orsakat ytterligare prisökningar på batterirelaterade råvaror. Många höjer nu ett varningens finger för att elbilsrevolutionen kan komma att bromsa in, då de dyrare fordonen kan bli oöverkomliga för många.

Tesla finns bland de aktörer som under flera års tid arbetat för att sänka sina kostnader, och därigenom priserna. Den senaste tiden har bolaget dock tvingats höja sina prislappen på sina bilar, och en Model 3 är idag 23 procent dyrare än vad den var i februari i fjol.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets