Biltillverkarna har brist på halvledare – tvingas dra ned på produktionen

Ford och ett antal till globala biltillverkare har brist på halvledare och tvingas på grund av detta dra ned på produktionen. Det rapporterar Wall Street Journal.
Ford kommer att låta fabriken i Louisville, Kentucky, gå på tomgång i en vecka från och med på måndag. Beslutet innebär att cirka 3 900 arbetare blir temporärt arbetslösa. Ford bygger i fabriken två av sina populära SUV:ar, Ford Escape och Lincoln Corsair.

Även Honda och Toyota har fått dra ned på produktionen, vilket Finwire tidigare rapporterat om. Honda kapar sin med cirka 2 200 bilar i veckan i Nordamerika (avser Civic och Accord-sedaner) medan Toyota uppges nu tillverka endast 40 procent av sina Tundra-pickups i Texas jämfört med vad som ursprungligen planerats. Enligt bolagets chefer kan bristen på halvledare fortsätta in på våren.

Att halvledarindustrin har svårigheter med sina leveranser beror på pandemin som fortfarande har en del av personalen förpassad till hemmet. Samtidigt har biltillverkarna dragit igång sina fabriker och efterfrågar chip för vårens förlorade produktion. Detta skapar flaskhalsar och andra relaterade problem.