Bioteknikbolag nära miljardavtal

Svenskar spelar huvudrollen i två små forskningsbolag som ligger i frontlinjen när det gäller att utveckla mediciner som botar cancer. Ett av bolagen är nära en storaffär och det andra ska noteras på börsen före sommaren.

Låt kroppen göra jobbet med att ta död på cancertumörer. Det är hela hemligheten med den nya generation cancermediciner som aktiverar immunförsvaret och som därmed på egen hand kan bekämpa tumörer i kroppen.

Två nordiska småbolag är inne på den lukrativa marknaden.  Båda bolagen drivs av svenskar.

Lilla Alligator Bioscience i Lund, med 24 anställda, tecknade tidigare i höstas ett avtal med amerikanska Johnson & Johnson där amerikanerna får rättigheterna till Alligators immunterapeutiska medicin som precis har börjat testas på människor. För den rätten betalade amerikanerna 6 miljarder kronor. Nu planerar Alligator för en börsnotering.

Det andra företaget är redan noterat.  Det handlar om det lilla finländska företaget Oncos som under försommaren fusionerade med norska Targovax som är noterat på OTC-listan i Oslo.  Men Targovax har svensk slagsida. Sedan två år är Londonsvensken Magnus Jäderberg medicinskt ansvarig vid bolaget.  Vd är svensken Gunnar Gårdemyr, med bakgrund i flera olika läkemedelsbolag, senast japanska Takeda. Och huvudägare är det svenska riskkapitalbolaget Healthcap med 31 procent av aktierna. Helthcap-delägaren Per Samuelsson sitter i styrelsen. 

Det sammanslagna bolaget drog under sommaren in 200 miljoner norska kronor i en emission. Då märktes det att branschen är het. Intresset för att köpa aktier var stort och bolaget hade enligt uppgift till Affärsvärlden kunnat sälja aktier för 1 miljard kronor eller mer. 

Enligt Magnus Jäderberg ska bolaget under det kommande året flyttas till Oslobörsens ordinarie lista. Jäderberg avslöjar också för Affärsvärlden att bolaget är nära att starta en klinisk studie med en amerikansk cancerinstitution och ett av de fem största läkemedelsbolagen i världen inom immunterapi. I studien ska Targovax prova effekterna av en kombinationsbehandling med den egna medicinkandidaten och en annan medicin. Det kan betyda att Targovax är nära en affär liknande Alligators miljardaffär med Johnson & Johnson. Vilket bolag som är påtänkt som affärspartner vill Jäderberg inte berätta, men det mest sannolika är att det rör sig om någon av jättarna: Pfizer, Roche, Bristol-Myers Squibb, Astra Zeneca eller Merck. 

Detta är ett utdrag ur ett längre reportage om de nya immunterapicancermedicinerna. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.