Blackrock föredrar fortsatt aktier

Fondjätten Blackrock skriver i sin veckovisa marknadskommentar att man föredrar aktier trots att obligationsräntor stigit. Den globala tillväxten beskrivs som fortsatt stabil och Blackrock menar att centralbankerna kommer välja att leva med en högre inflationsnivå.
Blackrock föredrar fortsatt aktier - Earns BlackRock
Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT
“Obligationsräntorna har stigit högre efter den ökande inflationen och hökaktiga kommentarer från centralbanker. Räntehöjningar har ofta inneburit problem för aktier men vi tror att det förflutna är en imperfekt vägledning i en värld formad av utbudschocker. Vi ser att centralbanker kommer att normalisera snabbt – utan att dra handbromsen i ekonomin. Detta bör hålla realräntan på låga nivåer och stödja aktievärderingar. Den inflationära bakgrunden och pågående tillväxtmomentum ledd av USA gynnar också aktier, tror vi”, skriver Blackrock.

Den amerikanska tioåringen nådde nya högstanivåer under förra veckan, samtidigt föll aktiemarknaderna. ECB bekräftade fondjättens uppfattning kring att man kommer normalisera penningpolitiken mycket långsamt.

Framöver fokuserar fondjätten på sentimentdata under veckan gällande den ekonomiska påverkan från kriget i Ukraina samt inkommande kinesisk BNP-data gällande hur nedstängningarna i landet påverkar tillväxten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.