Blågult oljerally

Det höga oljepriset har satt raketfart på börsens oljebolag, som varit sommarens och årets stora vinnare. Kurserna har på flera håll stigit med över 100 procent sedan årsskiftet. Oljekungen Adolf Lundins imperium Lundin Petroleum är nu värt över 22 miljarder kronor. I hans fotspår kommer nu nya svenska oljebaroner.

Det är knappt att oljebaronerna kan hålla sig för skratt. Dag efter dag stiger oljepriset till nya rekordnivåer. Bara på ett år har priset gått från nästan 43 dollar till 65 dollar per fat, en ökning med 50 procent.

Följaktligen har oljebolagen på de olika börslistorna blivit småspararnas favoriter. Kurserna har följt efter och slagit många med häpnad, i vissa fall har de stigit med flera hundra procent. Ökningarna har i många fall varit väsentligt högre än för de riktigt stora oljebolagen som exempelvis norska Statoil, som sett sin aktie öka i värde med 60 procent i år.

Kursstegringarna påminner om it-yrans glada dagar då småspararna kastade sig in för att göra snabba klipp. I takt med att oljepriset skjutit i höjden har många placerare flyttat fokus till just oljeaktierna. Handeln i de här aktierna har nästan fördubblats under de senaste tolv månaderna.

Utbudet av oljebolag på Stockholmsbörsen är förhållandevis litet om man jämför med exempelvis London- och Oslobörserna där oljebolagen har en dominerande ställning. Stockholmsbörsens största oljebolag är Lundin Petroleum som med ett börsvärde på 22 miljarder blivit en börsjätte i klass med SSAB.

Familjen Lundin är också storägare i bolagen Tanganyika Oil och Vostok Nafta. Sett till börsvärde kommer bolag som Tethys Oil, West Siberian och PA Resourses en bra bit efter familjen Lundins skapelser.

Det hindrar inte att kurserna på dessa bolag också skjuter i höjden. De har stigit med mellan 50 och 440 procent sedan årsskiftet.

Oljebaronerna kan gnugga händerna åt värdestegringarna. Familjen Lundins investeringar i de tre oljebolagen har ökat i värde med hela 5,6 miljarder kronor sedan årsskiftet. Ulrik Jansson, storägare i oljebolaget PA Resourses, har sett sitt aktieinnehav öka till över 340 miljoner kronor efter att kursen rusat med hela 440 procent. Lilla Tethys Oil har ökat i värde med nästan 140 procent sedan årsskiftet. Det innebär att storägaren och vd:n Magnus Nordin kan glädja sig åt att hans aktier värderas till drygt 7 miljoner kronor.

Eftersom den svenska oljemarknaden är så liten är det endast ett fåtal analytiker som följer branschen och då är fokus på Lundin Petroleum. Branschen är helt enkelt inte särskilt väl genomlyst. Prospekteringsföretaget Taurus Petroleums aktiekurs har stigit med hela 90 procent i år. Detta trots att bolaget inte ens börjat borra.

– Att kursen rusat beror väl på att oljebranschen är het, men också på att det kommer ut rykten om vår verksamhet på olika skvallersajter för placerare. Skulle vi hitta olja så går kursen betydligt mer än i andra oljebolag. Det finns ett lotteriinslag i vår verksamhet som är större än hos de andra oljebolagen, säger Kjell Stenberg, styrelseordförande och storägare i Taurus Petroleum, med viss förvåning.

Bakom de senaste årens uppgång av oljepriset ligger den stadigt växande efterfrågan på olja, inte minst driven av Kinas ökande oljebehov och av USA:s allt större energitörst. Samtidigt har fynden av olja inte varit tillräckligt stora för att möta dagens efterfrågan och det råder högkonjunktur på domedagsprofetior om att oljan mer eller mindre är på väg att ta slut.

Bland oljebaronerna är detta ingen nyhet. Adolf Lundin förutspådde 2002 att priset skulle passera 60 dollar. Tre år senare är han sannspådd och har sett sina oljeaktier stiga med 1 500 procent till ett värde av nästa tio miljarder kronor. Förra sommaren var det dags för nästa hausseprognos när han satte upp målpriset 100 dollar i en intervju i Affärsvärlden.

Adolf Lundins uppfattning har successivt vunnit många anhängare på aktiemarknaden.

– Vi får vänja oss vid höga oljepriser. Till vintern kanske det klättrar upp till 80 dollar per fat. Det kan innebära att vi får nagga på oljelagren och då sprider sig skräcken, säger Johan Gahm, tidigare oljeanalytiker på Öhmans fondkommission, och utesluter inte att det inom en femårsperiod kommer att vara en verklig brist på olja. Han skulle inte bli förvånad om oljepriset då är uppe långt över 100 dollar per fat.

Någon avmattning ser han inte, men en kortsiktig rekyl skulle kunna orsakas av en kraftig sättning i världsekonomin som trycker ner efterfrågan.

Julian Beer, Enskildas oljeanalytiker i Stockholm, räknar med att oljepriset kommer att fortsätta vara volatilt och tror inte att priset faller nämnvärt under 50 dollar per fat i år eller nästa år.

– Dagens aktiepriser kan rättfärdigas även om man tror att det långsiktiga oljepriset hamnar en bra bit under 50 dollar. Vid ett oljeprisfall kan aktierna dock falla initialt, men om det visar sig att oljepriset är stabilt kring 50 dollar så räknar jag med att aktierna återhämtar sig och till och med stiger över dagens nivåer, säger han.

Även Carnegies analytiker John Olaisen ”tror på ett högt oljepris i en överskådlig framtid”. Han anser dock att dagens nivåer är för höga och skulle inte förvånas om priset faller ner till 45 dollar per fat inom två månader.

– Aktiekurserna är diskonterade till ett dollarpris om 35 till 37 dollar. Hamnar priset på 45 dollar kommer det leda till högre aktiekurser, säger han.

Stannar priset på denna höga nivå utesluter han inte att alternativa energiformer kommer att öka i användning.

– Vi kan långsiktigt få nya substitut och ett nytt konsumtionsmönster. Det kan leda till ett större prisfall på längre sikt, säger John Olaisen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco