Blandad dag på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen inledde den nya veckan nedåt sedan Wall Street avslutat den gamla på ett negativt sätt. De ledande Europabörserna har också startat med indexminus.

AFV Generalindex var klockan 14.15 oförändrat vid 239 medan OMXS30 sjönk med 0,1 procent till 790. Omsättningen uppgick till 6,6 miljarder kronor.

”Jag tycker vi klarar oss bra idag med tanke på att USA var så svagt i fredags. Finns det tillräckligt med styrka så bryter vi 792 i OMXS30 index och siktar vidare mot 803. Annars har vi stöd vid 777”, säger aktiemäklaren Johan Enström vid Handelsbanken Göteborg City till Nyhetsbyrån Ticker.

Fordonsrelaterade aktier hade en svag utveckling efter att de amerikanska bilaktierna backat på New Yorkbörsen. Ford föll på en vinstvarning och GM sänktes efter en sänkt rekommendation från Deutsche Bank. Autoliv sjönk 5,50 kronor till 328 och Trelleborg 1 krona till 123,50.

Vitvarutillverkaren Electrolux gick upp 3 kronor till 165. Bolaget håller bolagsstämma den 20 april med en utdelning om 7 kronor per aktie.

Telekomleverantören Ericsson fick sitt långsiktiga lånebetyg höjt av kreditvärderingsinstitutet Moodys. Utsikterna för bolaget bedöms som positiva. Aktien adderade 10 öre till 20,70 kronor.

Nordea handlades exklusive utdelning motsvarande cirka 2,55 kronor. Aktien föll 2,25 kronor till 72. I banksektorn steg SEB 1 krona till 137 och FS-Banken 50 öre krona till 176,50 kronor. Investmentbolaget Investor redovisade ett substansvärde på 130 kronor per aktie per den 31 mars. Aktien avancerade 1,50 kronor till 101,50.

Förluster en vinstlott för Lindex
Stålbolaget SSAB minskade 2 kronor till 170,50. Stål var sämsta bransch på Wall Street i fredags med en nedgång på 3,4 procent. Klädkedjan Lindex fördyrades 5 kronor till 325. Ett skattebeslut från EU:s generaladvokat kan bli bingo för företaget. Helt plötsligt öppnas vägen för att bolagets 834 miljoner kronor i förluster i Tyskland kan användas till förlustavdrag i Sverige.

Nätmäklaren Avanza minskade första kvartalets vinst med 20 procent till 19,8 miljoner kronor. Bolaget räknar inte med att under 2005 uppnå det långsiktiga målet om 20-30 procents tillväxt i rörelseintäkter. Aktien kroknade 4 kronor till 52,50. Bioteknikbolaget Karo Bio rasade 4,50 kronor till 11,30. Det amerikanska läkemedelsbolaget Merck har beslutat sig för att avbryta utvecklingen av den kliniska kandidat som identifierats i samarbetet med Karo Bio.

Spelföretaget Cherryföretagen trycktes upp 2,40 kronor till 35,10 efter en köprekommendation i Veckans Affärer. Ett positivt nyhetsflöde och ägarförändringar kan väntas driva upp kursen, skriver tidningen. I spelsektorn förbättrades även Unibet 61 kronor till 792 och Boss Media 80 öre till 33,50 kronor. Intresset kan komma att skruvas upp ytterligare via fler, nya TV-program om poker senare i vår.

Finansinformationsföretaget Ecovision är ett bra val i den numera rätt uttunnade kategorin turn-aroundkandidater, skriver Börsveckan. Aktien klättrade 2,40 kronor till 50.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco