Blandad utveckling på Asienbörserna efter Trumps Mexiko-hot

Asienbörserna uppvisar en blandad utveckling på fredagen efter att USA hotat med att införa strafftullar på samtlig import från Mexiko.
Blandad utveckling på Asienbörserna efter Trumps Mexiko-hot - asien-aktier-700_binary_6841679.png

Enligt ett uttalande från president Donald Trump ska tullarna införas den 10 juni för att sedan succesivt eskaleras till 25 procent fram till den 1 oktober.

På Tokyobörsen var Nikkei 225 strax innan klockan 8.30 ned 1,6 procent. Hongkongs Hangseng-index var vid samma tidpunkt ned 0,5 procent, medan de kinesiska fastlandsbörserna stod emot bättre.

Fordonssektorn gick särskilt svagt i Tokyo. Många av de japanska fordonsjättarna har fabriker i Mexiko. Dessutom kom maj månads industri-PMI från Kina in något svagare än förväntat på 49,4. Väntat var 49,9. Toyota backade cirka 2 procent medan Mazda föll 7 procent, Nissan tappade runt 5 procent. Honda var ned 4 procent. Även underleverantörer var kraftigt ned, bland annat backade batterileverantören Panasonic drygt 3 procent.

”Om vi delar upp saken kan vi se att handelsberoende index har fallit ganska dramatiskt”, sade Jian Chang, Kinaanalytiker på Barclays, till CNBC.

Även bankerna föll tillbaka. Japanska Nomura, som kastats in i turbulens i form av en insiderskandal, drabbades av nya problem då Japan Post meddelade att bolaget river avtal med storbanken. Bankjätten kommer därmed inte längre få agera teckningsgarant åt den statliga postoperatörens finansmarknadsaktiviteter. Nomuras aktie backade över 3 procent.

Teknologisektorn var överlag något starkare i linje med gårdagens amerikanska börsutveckling. Teknologiindexet i Shenzhen gick mot strömmen och steg 0,4 procent. Japan Display steg 22 procent efter att bolaget släppt information kring ett finansiellt räddningspaket och om temporär skuldlättnad från storkunden Apple.

De amerikanska börsindexen återtog något av onsdagens fall på torsdagen, men återhämtningen var begränsad i fortsatt handelsoro och med fokus på global tillväxt och de amerikanska räntornas negativa rörelse som riktningsutpekare.

Bland enskilda aktier i Hongkongs Hang Seng-index steg nätkonglomeratet Tencent med runt 1 procent och den Volvo Cars och Daimler-ägande biltillverkaren Geely Automobile gick mot strömmen i fordonssektorn. Aktien upp cirka 1 procent. Även här var bankerna ned liksom i övriga delar av regionen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco