Blankarna bettar mot brittiska butiker

Den dalande försäljningen kan leda till att brittiska varuhusjätten Marks & Spencer halkar ur Londonbörsens storbolagslista.

Brittiska hedgefonder har satsat miljoner på att Marks & Spencers vikande försäljning och dalande aktiekurs kommer leda till att varuhuskedjan slås ut ur FTSE100, Londonbörsens storbolagsindex. Det rapporterar Daily Mail.

Inför onsdagens årsrapport har det 134 år gamla bolaget har blivit en av Storbritanniens mest blankade aktier. Tidigare i våras meddelade varuhusjätten att man stänger upp till 100 varuhus istället för 60 som tidigare planerat, vilket fick analytikerna att skruva ned sina vinstestimat ytterligare.

Bolaget balanserar just nu på en 98:e plats bland de 100 största bolagen på Londonbörsen, men när indexet disponeras om i slutet av maj kan ett brant kursfall få bolaget att halka ur FTSE100. Ett sådant kursfall skulle också göra att hedgefonder som Marshall Wace, Blackrock, Pelham Long och Lone Pine Capital tjänar miljoner på sina korta positioner.

Marks & Spencer var värt ungefär 4,7 miljarder pund, motsvarande 55,4 miljarder kronor, vid fredagens börsstängning. Det är bara en tredjedel av bolaget börsvärde för tre år sedan – bara det senaste året har aktiekursen fallit med mer än 26 procent.

Redan nu har det börjat att spekuleras i vilket bolag som kan komma att ta sig in på FTSE100 om M&S lämnar listan. Bland annat är den brittiska e-handlaren Ocado är favorittippad efter förra veckans kursrusning. Till blankarnas förtret handlades Ocado-aktien upp över 40 procent efter att bolaget offentliggjort ett avtal i USA. Blankarna hade nämligen också letat sig in i Ocado och enligt Daily Mail låg hedgefondförvaltarnas totala förlust omkring 100 miljoner pund när avtalet med amerikanska Kroger hade offentliggjorts.

Marks & Spencer, som grundades 1884, har haft det kämpigt under de senaste åren till följd av en allt intensivare butiksdöd. Försäljningstapp och vinstras har fått aktien att parkera sig i botten av FTSE100, omkörd av bland annat e-handlaren Asos. Att just e-handlaren Ocado, som främst säljer livsmedel, är extra ironiskt då bolagets ordförande Stuart Rose tidigare var exekutiv ordförande i Marks & Spencers bolagsstyrelse.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.