Blecher: Börsen kan falla 20-30 procent

Carnegie Fonders förvaltare Simon Blecher är pessimist i det korta perspektivet. Bakgrunden är att börsen har gått starkt under många år och inte haft någon verklig korrigering.

– Inom 18 månader tror jag att vi ser en nedgång på 20-30 procent, sade han under ett seminarium i Göteborg under tisdagen och betonar att utvecklingen i så fall skulle vara helt naturlig.

Enligt Blecher har börsen haft flera mindre korrigeringar som exempelvis vid Brexit, men de har inte pågått under en längre tid. Hur skall man då agera när börsen faller? Enligt Blecher är receptet enkelt.

– Går det ned skall man köpa mer, säger han och betonar att det är väldigt svårt att träffa när nedgångar inträffar.

Han visade också upp en graf över utvecklingen för S&P 500-indexet sedan 1950-talet och exemplifierar att avkastningen varit väldigt god över tiden trots en lång rad kriser som oljekriser, Kubakriser, Vietnamnkrig med mera.

Enligt Blecher har den låga räntan pressat upp värderingen av börsen då det helt enkelt är svårt att finna avkastning i lågräntemiljön. Han själv tycker inte att tillståndet i världen är sämre än vad det har varit under perioden från 1950-talet. Men han är pessimistisk om avkastningen.

– Under de närmaste tio till 20 åren tror jag inte att vi kommer att ha en lika stark utveckling av börsen som vi haft historiskt, men den kan fortfarande vara positiv, säger han.

Förvaltaren pekar också ut en sektor som undviks och det är teknik. Han argumenterar också för sin sak genom att visa ett diagram som visar avkastningen sedan 1960-talet i USA där just teknik hamnar i botten trots att avkastningen inte är justerad för risk.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här