Blockeringen av Suezkanalen försenar varor för 400 miljoner dollar i timmen

Blockeringen av Suezkanalen av ett diagonalt strandat containerfartyg försenar leveranser till ett värde av 400 miljoner dollar i timmen, enligt Lloyds List som skriver om fraktnyheter. Det rapporterar CNBC.
Ever Given, Suezkanalen
Ever Given. Foto: Suez Canal Authority via AP/TT

Suezkanalen är en av världens mest trafikerade handelsrutter. Cirka 12% av den globala handeln går genom kanalen. Mellan 5 till 10% av transporten avser råolja, raffinerad olja och flytande naturgas.

Att kanalen, som också utgör den kortaste vägen mellan Europa och Asien, inte går att passera har som följd pressat upp oljepriserna något. CNBC skriver att stoppet också har inneburit ytterligare press på en redan ansträngd försörjningskedja.

”Många företag fortsätter att kämpa med trängsel i försörjningskedjan och förseningar till följd av pandemin. Det råder ingen tvekan om att förseningarna kommer att kännas igenom försörjningskedjan och orsaka ytterligare utmaningar”, sade Jon Gold, vice president på den amerikanska branschorganisationen för detaljhandeln, National Retail Federation.

Enligt räddningsföretaget kan det ta veckor att få loss det 400 meter långa containerfartyget Ever Given. Fler än 200 fartyg köar för att kunna passera i kanalen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco