Boeingaktien faller efter olyckan i Iran

Boeing är redan under stor press efter de senaste årens dödsolyckor med flygplansmodellen 737 Max. Olyckan i Iran är ännu en motgång för den amerikanska flygplanstillverkaren. Aktien faller i förhandeln.

Ett ukrainskt Boeing 737-plan med över 170 personer ombord störtade strax efter att det hade lyft från Teherans internationella flygplats.

Flygbolaget Ukraine international airlines uppger att planet var byggt 2016 och hade genomgått en säkerhetskontroll utan anmärkningar så sent som den 6 januari.

Negativt för Boeing

Den aktuella flygplanstypen, Boeing 737-800, är en av världens vanligaste. Planets styrsystem skiljer sig också från de tidigare olycksdrabbade Boeing 737 Max-planen som var inblandade i dödsflygkrascherna i Etiopien och Indonesien.

– Egentligen finns det ingen anledning att ifrågasätta flygplanstypen och inte heller flygbolaget. Ukraine international airlines har väldigt gott renommé och duktiga piloter som kan klara upp svåra situationer, säger flygexperten Jan Ohlsson.

Trots att den aktuella flygplansmodellen är en av de säkrare modellerna är det ändå inte bra med allt negativt fokus som varit kring Boeing den senaste tiden, menar Jan Ohlsson.

– Det här kan mycket väl påverka Boeings aktie negativt.

Och i förhandeln inför börsöppningen på Wall Street faller Boeingaktien med runt två procent, enligt CNBS.

Påverkar flygaktierna

Flera flygbolag, bland dem Air France, KLM, Lufthansa, Quantas och Japan airlines ställer in sina flygningar över iranskt och irakiskt luftrum.

Även SAS har ställt in ett flyg till Beirut som skulle ha avgått i eftermiddag på grund av flygkraschen i Iran.

Olyckan kan dessutom slå mot flera av de stora flygbolagsaktierna, enligt Jan Ohlsson.

– Kombinationen i dag med olyckan, de senaste anfallen, stegrande bränslepriser är ett mardrömsscenario, och det kommer nog att dra ner flygbolagsaktierna ett tag, säger han.

– Det drabbar nog alla, oavsett vilken flygplanstyp man använder sig av. Det här med att falla ned från skyn i ett brinnande flygplan skrämmer vettet ur folk och det drar alltid nedåt någonstans.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här