BofA-ML: Investerarna lider av Stockholmssyndromet

Bank of America Merrill Lynch anser att investerarna just nu har alltför stor tilltro till centralbankerna och att de lider av en variant av det så kallade Stockholmssyndromet.

Stockholmssyndromet är ett psykologiskt tillstånd där personer som tas som gisslan sympatiserar med eller identifierar sig med förövarna. Bank of America Merrill Lynch använder nu begreppet för att beskriva hur de investerare som går in stort i aktier beter sig. Det skriver Business Insider.

Aktiepriserna har, globalt sett, ökat med 5 procent sedan januari. Samtidigt har obligationsmarknaden backat 3 procent. Enligt banken beror uppgången på aktiemarknaden på att investerarna har tilltro till att centralbankerna har deras bästa för ögonen, när de egentligen borde vara mer försiktiga. Det är denna tilltro till centralbankerna som de menar har likhet till Stockholmssyndromet, och att centralbankerna är investerarnas tillfångatagare.

Banken skriver att investerarna, genom att investera allt mer i aktier, står inför en så kallad lose/lose situation, alltså en situation där alla förlorar. Banken målar upp två scenarion.

I BofA-ML:s första scenario slutar centralbankerna att pumpa in pengar i de globala ekonomierna, vilket skulle skapa volatilitet på aktiemarknaderna.

I det andra scenariot fortsätter centralbankerna att pumpa in pengar, då de ekonomiska indikatorerna pekar åt fel håll. I detta scenario skulle aktiebubblan till slut spricka, då aktiepriserna inte skulle stämma överens med den ekonomiska verkligheten.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.