Tung investerare om kärnkraften: ”Eskalerande efterfrågan på baskraft”

Nyinvesteringar i kärnkraft har varit kontroversiellt och snudd på förbjudet, men den senaste tiden har kraftslaget fått ett uppsving. Nu säger Oskar Backman, Nordenchef på infrastrukturfonden Equitix, att ny kärnkraft i princip är ett måste. "Allt viktigare komponent i det framtida energisystemet."
Tung investerare om kärnkraften: ”Eskalerande efterfrågan på baskraft” - Oskar Backman Kärnkraft
Oskar Backman på Equtix som investerar i infrastruktur menar att det är nödvändigt att investera i planerbar kärnkraft.

Den amerikanska kärnkrafstillverkaren Westinghouse skriver i en debattartikel att man nu är redo för att medverka till att ny kärnkraft byggs i Sverige.

“Vi antar utmaningen och kan leverera ny kärnkraft till 2035”, skriver Aziz Dag, VD på Westinghouse Sverige.

Det är det senaste tecknet på att kärnkraften har medvind just nu. I förra vecken stod det också klart att fjorton av världens ledande banker och finansinstitut förbinder sig att öka investeringarna i kärnkraft.

Det skedde under ett evenemang i New York, där även John Podesta, Vita husets klimatpolitiska rådgivare, deltog, rapporterar Financial Times.

Tredubbla produktionen

Bland de banker som lovar att investera mer finns tunga aktörer som Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citi, Morgan Stanley och Goldman Sachs.

Bakom deras löften finns den överenskommelse som gjordes vid förra årets COP 28-konferens. Då åtog sig 25 länder, däribland Sverige, att tredubbla sin kärnkraftsproduktion till år 2050.

Nyligen bildades Industrikraft AB. Bakom initiativet står industriaktörer som Alfa Laval, Boliden och Volvo. Man siktar  på att bygga ny kraftproduktion och initiativtagarna pekar särskilt ut den planerbara kärnkraften som ett viktigt framtida kraftslag.

Att det just är kärnkraft som i allt högre utsträckning väcker investerarnas intresse beror på den väntade enorma framtida efterfrågan på el, menar Oskar Backman, Nordenchef på den globala infrastrukturfonden Equitix som investerat över 14 miljarder dollar i 360 infrastrukturprojekt runt om i världen. Han var tidigare ansvarig för den Första AP- fondens infrastrukturinvesteringar.

“I en värld med en ökad andel icke planerbar energiproduktion som vind och solkraft i ett samhälle där elektrifieringen på alla områden ökar finns det en eskalerande efterfrågan efter mer baskraft”, säger han till Afv.

“Samtidigt ska vi fortsätta att minska energiproduktionen från de fossila bränslena. Då kommer kärnkraften att bli en allt viktigare komponent i vårt framtida energisystem”, fortsätter Oskar Backman.

“Stabila intäkter”

Han konstaterar att kärnkraft, och kanske framför allt de små modullära reaktorerna, nu uppfyller de stora institutionella investerarnas krav för att investera.

Skiss på BWRX-300 från GE Hitachi som är en så kallad “small modular reactor” (SMR).

”För att kunna klassificera infrastruktur som investeringsbart så behövs det bland annat långa, säkra och stabila intäkter. Det kan tillgodoses genom olika reglerade modeller som till exempel monopol eller långa fasta kontrakt.”

Här syftar han framförallt på så kallade CFD-kontrakt (contract for difference) där oftast stater åtar sig att stötta en utbyggnad av kraftproduktion med ett fast pris per kilowattimme, vilket börjar betalas ut när byggnationen är färdig.

Det är dessutom viktigt att den teknologi man investerar i ska vara beprövad och ha visat sig fungera. Det ska helt enkelt finnas en operationell historia och en likvid marknad. konstaterar Oskar Backman.

”Teknologirisken ska vara låg och vi vill att de varor eller tjänster som vi investerar i ska fylla ett samhällsbehov.”

“Måste finnas ett värde”

Det betyder att investeringarna måste uppfylla EU:s taxonomi. Taxonomin är en klassificering av vilka investeringar som EU anser bidrar till att nå netto noll-målet för koldioxidutsläpp år 2050.

“Att investera i fossilt är helt uteslutet. Det var möjligt att investera i naturgas för några år sedan, men acceptansen från investerarkollektivet har minskat drastiskt eftersom även naturgas klassificeras som ett fossilt drivmedel idag”,  säger Oskar Backman.

Malin Carlström på Climentum Capital noterar att det finns ett betydligt större intresse av att investera i ny kärnkraft idag än för några år sedan. Foto: Climentum Capital.

“No-go stämpeln försvunnit”

Även riskkapitalisten Malin Carlström, som är general partner på Climentum Capital, tycker investeringsklimatet har förbättrats. Den danska klimatfonden har investerat 25 Mkr i det svenska kärnkraftsprojektet Kärnfull Next tillsammans Granitor Growth Management, där Preem-ägaren Mohammed Al-Amoudi finns som delägare.

“No-go-stämpeln för kärnkraft  har försvunnit. Det är bara att titta på vad IEA (International Energy Agency) uppger. Vi klarar inte att nå nettonollutsläpp 2050 utan kärnkraften”, säger Malin Carlström.

Läs mer: Fortum-toppens varning: Dagens elpriser kan stoppa ny kärnkraft

Läs mer: Afv avslöjar: Studsviks hyresgäst kopplas till Kinas militär – svartlistat av USA

Läs mer: Ulf Kristersson: Sverige bygger ny kärnkraft före nästa val

Läs mer: Så dyrt blir alternativet till ny kärnkraft: ”Svårt att se att det skulle bli billigare”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF