Bolag med mer jämställda styrelser har bättre lönsamhet

De företag som har mer jämställda styrelser har en signifikant högre lönsamhet och omsättning än övriga bolag. Det har Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleås tekniska universitet, forskat fram vid granskning av 40 000 bolag åt Almi Företagspartner.
Bolag med mer jämställda styrelser har bättre lönsamhet - kvinna-man-900
Foto: Tore Meek/TT
Bolag med jämställda styrelser har bättre resultat oberoende av bransch, ålder och vd:s kön, heter det.

Samtidigt visar undersökningen att få företag är jämställda. Det rör sig om bara 15% av företagen som uppfyller kriterierna för detta. En styrelse är jämställd när fördelningen man/kvinna är mellan 40 till 60%. Samma undersökning 2013 visade att 13% av styrelserna var jämställda, därmed handlar det alltså om en blygsam förbättring på bara två procentenheter.

Andelen bolag som har en kvinna i styrelsen uppgår till 40%, vilket motsvarar en ökning med 5 procentenheter från 2013.

Kartläggningen har omfattat bolag med en omsättning på minst 5 miljoner kronor och/eller minst 5 anställda. Totalt finns det 109 652 sådana bolag men bara 58 675 av dessa har haft minst två styrelseledamöter, vilket är en förutsättning för ett aktivt styrelsearbete.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets