Bolagen att hålla koll på när rapportfloden drar igång

I veckan inleds höstens rapportperiod. Affärsvärlden sammanfattar det gångna börsåret och tipsar om de aktier som kan få en extra skjuts av de stundande rapporterna.
Bolagen att hålla koll på när rapportfloden drar igång - wall-street-trader-700-170223_binary_6827751.jpg

Den konjunkturkänsliga verkstadssektorn är den sektor som har haft störst framgång under 2017. Stockholmsbörsens material- respektive industriindex har haft uppgångar på 15,7 respektive 17,0 procent, relativt storbolagsindex OMXS30 uppgång på 8,3 procent sedan nyår. Indikatorer såsom inköpschefsindex visar på att de stundande bolagsrapporterna kommer fortsätta att leverera fina resultat.

Två av dessa bolag är SCA och avknoppningen Essity, som rapporterar den 31 respektive 26 oktober. Uppdelningen blev en lyckosam affär för SCA och aktien har klättrat 36,7 procent i år. Essity har haft en desto dystrare utveckling med en nedgång på 6,4 procent. Affärsvärlden bedömer dock att bottennoteringen signalerar köpläge – Essitys stabilitet och tillväxtpotential gör att den passar i en tillväxtportfölj.

Utöver risken att konjunkturen viker så finns det vd-skiften som kan äventyra bolagens utveckling ytterligare. I början av oktober aviserade Johan Molin sin avgång från Assa Abloy efter tolv lyckosamma år. Sedan vd:ns något diffusa avsked har aktien fallit 4,6 procent. Affärsvärlden rådde dagen innan Molins avisering att köpa vid nedåtrekyler, förslagsvis vid en vd-avgång. Ytterligare köpläge kan uppstå efter bolagets rapport för tredje kvartalet, som presenteras den 20 oktober.

Envisa rykten om att Johan Molin är på väg till Ericsson har fått telekomaktien att lyfta, och är motsvarande period upp 7,7 procent. Under tiden har styrelseproffset Ronnie Leten tagit över ordförandeklubban i bolaget, vilket både har hyllats och kritiserats. Flera analyshus, bland annat Citibank och Nordea, tror dock på turnaround för Ericsson, som från och med måndagen återigen har Investor som storägare. Skandias fondförvaltare Erik Sjöström tror emellertid att aktiekursen innehåller alltför övervärderade förhoppningar om att Gardell kommer frälsa telekombolaget. Jonas Olavi håller med och rekommenderar investerare att hålla sig borta från aktien. Bolaget rapporterar 20 oktober.

Allt intensivare rapportering om sviktande bostadspriser gör att risken i bygg-och fastighetsaktier växer. Många år av alltmer nedpressade basräntor plus minskade spreadar har givit väldigt stora bokföringsmässiga vinster när fastighetsvärden kunnat skrivas upp. Särskilt exponering mot svensk och norsk bostadsmarknad har varit receptet på maximal värdeuppgång. Nu håller den norska bostadsmarknaden på att stramas åt och den svenska har börjat hicka till.

Årets sektorförlorare, NCC, är ned 14,8 procent sedan årsskiftet. Affärsvärlden bedömde i september att aktien var fullvärderad och rekommenderade att vänta. Sedan dess har aktien fallit ytterligare, vilket kan ge köpläge – med risk för att aktien dras med i en överdriven oro för en bostadskrasch.

De svenska storbankerna förblir generellt högt värderade relativt Europa. Liksom i varje rapportrunda är det intressant att studera kreditförluster, både vad gäller beloppen (framförallt företagshaverier brukar slå igenom oförutsägbart) men också vad gäller kommunikationen kring befarade kreditförluster. Här är bankernas signaler företagskonjunkturen i Norden intressanta.

Två av de svenska storbankerna har haft en positiv utveckling hittills i år, trots pressen från låga styrräntor. SEB koras till sektorvinnare med en uppgång på 9,3 procent sedan årsskiftet.

Förlorarna i sektorn, Handelsbanken och Swedbank, har tappat 4,4 respektive, 3,0 procent sedan årsskiftet. I juni rådde Affärsvärlden att sälja bolånebanken Swedbank. Hälften av bankens totala lånebok är svenska bolån, vilket har dopat både nettoresultat och eget kapital. Affärsvärlden rekommenderar att hålla sig undan till den svenska kreditfesten har dämpats.

När det kommer till investmentbolagen överraskar de sällan på kvartalsnivå. Vad som däremot är spännande är Investors utveckling och kommunikation kring de växande onoterade dotterbolagen samt kring ägarandelen och sponsorinvesteringarna i EQT. I mitten av juni rekommenderade Affärsvärlden köp av aktien.

Förväntningarna på Ratos är lågt ställda. Kommunikation som antyder att mogna innehavs form har stärkts är däremot högintressant då den kan vara en signal om förestående avyttringar eller börsnoteringar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.