Bolagen som backar Facebooks kryptovaluta

Facebook har fått stöd av ett dussin olika betalningsförmedlare inför lanseringen av sociala mediebolagets kryptovaluta, enligt Wall Street Journals källor.

Bland annat Visa, Mastercard, Paypal och Uber avser backa upp Facebooks fintech-initiativ, som tros bli en utmanare till Swish, Klarna och andra fintech-lösningar.

De nämnda bolagen kommer investera runt 10 miljoner dollar i ett konsortium som ska säkra kryptovalutan, rapporterar WSJ med hänvisning till källor. Kapitalet ska lägga grunden till valutan, som kommer vara kopplad till en korg med riktiga valutor och alltså inte ska ha volatilitetsrisker likt andra kryptovalutor som bitcoin.

Enligt tidigare rapporter i media har projektet utvecklats under ledning av flera tidigare anställda från fintech-giganten Paypal, som nu alltså uppges backa Facebook.

Kryptoprojektet kommer troligen att lanseras i tredje kvartalet i år, enligt uppgifter från Bloomberg-källor i maj.

Skälet bakom den nya valutan tros vara möjliggörandet av transaktioner mellan användare av Facebooks meddelandeappar Messenger och Whatsapp samt för köp inuti appar som Facebook-plattformen och Instagram, som också ägs av sociala mediejätten.

Techbolagens intresse för att erbjuda bank- och transaktionstjänster grundar sig i möjligheten att kringskära tredjeparter genom egna digitala plånbokslösningar för direktbetalningar och Klarna-liknande konsumentlån, men också för att med Swish-liknande tjänster ta kontroll över transaktionsflöden via populära meddelandeappar i användarnas telefoner.

I Asien kontrollerar både internetkonglomeratet Tencent och e-handlaren Alibaba ett flertal spinoff-bolag med verksamheter inom fintech.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.