Riksbanken: Facebooks kryptovaluta Libra kan försvåra för negativ ränta

Om Libra uppfattas som en säker tillgång och är lätt att köpa i stora mängder skulle Riksbankens möjligheter att sätta negativa räntor kunna försämras. Det skriver ekonomer verksamma på Riksbanken i en ekonomisk kommentar om Libra, det som av ett antal företag lanserats som en global valuta.
Riksbanken: Facebooks kryptovaluta Libra kan försvåra för negativ ränta - riksbanken-zuckerberg-700_binary_6976682.jpg

“Libra skulle kunna innebära att den nedre gränsen för räntan kan höjas”, skriver de.

Den nedre gränsen har historiskt ansetts ligga vid noll då en lägre ränta skulle orsaka flykt till kontanter. Eftersom det kostar att förvara kontanter på ett säkert sätt har det varit möjligt för Riksbanken att ha negativ ränta under ett antal år. Något som skulle försvåras med Libra, enligt ekonomerna.

Enligt ekonomerna skulle Libra kunna komma att bli ett alternativ för vissa gränsöverskridande betalningar. Däremot tror de inte att Libra kommer användas för betalningar i Sverige i någon större omfattning.

Den svenska betalningsmarknaden är i nuläget effektiv med funktionella, säkra och tillgängliga betaltjänster. Dessutom har betalningsavsändare och mottagare i allmänhet egna inkomster och utgifter i kronor.

“Det gör att en omväg över Libra ger upphov till en växelkursrisk och kanske en kostnad för växlingen. Det är därför inte troligt att Libra kommer att användas för betalningar inom Sverige i någon större omfattning, åtminstone inte på medellång sikt”, skriver ekonomerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF