Bolagen som går mot strömmen

Kurserna på Stockholmsbörsen handlas lägre på onsdagsförmiddagen efter att tidigare ha öppnat i positivt territorium. EU har skärpt tonen mot Grekland och ställer ett ultimatum för en överenskommelse. Storbankerna och Ericsson går mot strömmen.

SIX Generalindex var klockan 10.42
ned 0,3 procent till 478 medan OMXS30-index backade 0,2 procent till 1.513. Omsättningen var 3,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 4,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

I avsaknad av ett rapportflöde på
onsdagen riktar investerarna fokus på Grekland som snart måste presentera konkreta reformförslag för att lösa sin skuldsituation. På tisdagskvällen bestämde EU-institutionerna att Grekland har till söndag på sig att nå en överenskommelse.

Med bara fem dagar kvar har
Greklands premiärminister Alexis Tsipras förbundit sig att presentera en ny ansökan för ett program inom ramverket för den europeiska stabiliseringsmekanismen ESM, under strikta villkor, uppger Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Under morgonen håller Tsipras ett
anförande i en debatt i Europaparlamentet kring Greklands framtid och slutsatserna vid den senaste tidens toppmöten. På torsdag förväntas de grekiska förslagen lämnas in.

Samtidigt skärpts tonen från bland
annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel som uppger att förslagen måste gå bortom vad institutionerna krävde före folkomröstningen. Att förlänga löptiden på grekiska lån kan komma i fråga, men en skuldnedskrivning är uteslutet, uppger hon vidare.

EU-kommissionen har även i detalj
förberett ett scenario där Grekland lämnar eurozonen, en så kallad Grexit, uppgav EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid en pressträff efter gårdagens möte för euroländernas stats- och regeringschefer.

Trots Stockholmsbörsens nedgångar
visar banksektorn något högre kurser. Swedbank och Handelsbanken är både upp 0,2 procent medan SEB och Nordea var oförändrade. Även Ericsson går mot strömmen och
är upp 0,2 procent. Telekomjätten är en av de kortlistade att vara leverantörer till China Telecom av vad som beskrivs som världens största nät. Vidare har China Telecom meddelat att det så kallade LTE-FDD-nätet ska täcka 95 procent av den kinesiska befolkningen.

H&M har uppgett till Wall
Street Journal att de är positiva till den australiensiska marknaden trots valutamotvind, ökad konkurrens och ett svagt konsumentförtroende. H&M går för närvarande med förlust i landet. Kostnaderna i landet har dock varit höga bland annat mot bakgrund av engångseffekter. Aktien handlas ned 0,9 procent.

Swedish Match stiger 0,5 procent
med bidrag av att Deutsche Bank höjt rekommendationen på tobaksbolaget från sälj till behåll.

Clas Ohlson meddelade om
förändringar i styrelsen där Björn Haid lämnar styrelsen efter 25 år och hans son Mathias, som till vardags är pilot, föreslås väljas in. Vidare lämnar Edgar Rosenberger styrelsen efter sex år och Ahlsells vd Göran Näsholm föreslås ta hans plats i styrelsen. Aktien backar 1,4 procent.

Multiq meddelar att de fullföljer
sitt bud på danska Mermaid och blir ägare till 90,4 procent av aktierna i bolaget. Mermaid kommer att avnoteras från danska börsen och en process om tvångsinlösen av resterande aktier kommer att inledas. Mermaid avancerar 5,7 procent.

Oriflame Holding, som lagt bud på
samtliga depåbevis i börsnoterade moderbolaget Oriflame Cosmetics, uppges ha 95,1 procent av rösterna i Oriflame Cosmetics efter att den utökade acceptperioden löpt ut. Acceptperioden utökas ytterligare till den 7 augusti. Oriflame retirerar 2,6 procent.

Cavotec har tecknat nya kreditfaciliteter
på totalt 95 miljoner euro med ett syndikat av banker. Aktien handlas upp 3,4 procent.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

478    

-0,3    

+4,9

OMX Stockholm 30            

1513    

-0,2    

+3,3

SIX Return index             

894    

-0,3    

+8,2

SIX Sverige cykliskt 15      

432    

-0,8    

+8,4

SIX Sverige defensivt 15     

490    

-0,2    

+9,0

SIX Volatilitetsindex       

24,4    

+6,2   

+56,5

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.