Bolagen som hettar upp börsen

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på torsdagen i likhet med flera av de ledande europeiska börserna och därmed följdes den positiva utveckling som varit i Asien under natten.

Klockan 10.15 var OMXS30 2,6 procent högre till noteringen 631,9. Omsättningen uppgick till 3,1 miljarder kronor. Sedan årslägstanoteringen från i måndags har indexet nu återhämtat sig med 13 procent.

Börserna i New York stängde mixat på onsdagen efter en ny volatil handelssession. Federal Reserve sänkte som väntat målet för dagslåneräntan, Fed funds, med 50 punkter till 1,00 procent men det räckte således inte för att helt lugna marknaden. Dow Jones stängde upp 0,8 procent, men var så högt som +3,3 procent när endast 12 minuters handel återstod.

Försvagningen i sluthandeln kom efter att General Electrics vd, Jeffrey Immelt, uppgetts ha sagt att bolaget förväntar sig att bolagets resultat ska vara på samma nivå under 2008 som 2007. Efter stängning dementerades dock dessa uppgifter av General Electric.

I Asien var det desto positivare i spåren av räntesänkningen från Fed, men också sedan Kina och Taiwan sänkt sina styrräntor. Börserna i regionen lyftes ytterligare av beskedet att Fed upprättat temporära swapavtal med centralbankerna i Brasilien, Mexiko, Sydkorea och Singapore som innebär att motparterna får tillgång till dollarlikviditet på upp till 30 miljarder dollar vardera fram till den 30 april 2009. Japans Nikkei 225 stängde 10 procent högre.

För svensk del har rapporterna fortsatt att trilla in även om det varit i något långsammare takt mot tidigare. Sandvik handlades upp 7,6 procent till 49:50 kronor efter att ha rapporterat ett resultat före skatt som blev 1 procent bättre än SME-konsensus medan orderingången var något sämre än förväntat.

Sandviks vd Lars Pettersson skriver i en kommentar till rapporten att oron på de finansiella marknaderna påverkade affärsläget under kvartalets senare del och en svagare efterfrågan kunde noteras inom några segment.

– Det är en i vårt tycke en bra och fin rapport. Den kom ju till och med in lite bättre än väntat på resultatet. Kassaflödet ser ju också bra ut. Det är en förtroendeingivande rapport, säger Ann-Sofie Nordh, analytiker på Nordea till Nyhetsbyrån Direkt.

Den svenska banksektorn fortsatte att återhämta sig. SEB A ökade 8,0 procent till 70:25 kronor, Nordea klättrade 4,0 procent till 63 kronor och Swedbank steg 4,3 procent till 60:50 kronor. Av nyheter i finanssektorn överraskade Deutsche Bank marknaden med en vinst på 414 miljoner euro mot en väntad förlust på 151 miljoner euro och aktien handlades upp 6 procent i Frankfurt.

Carnegie lyfte 46,6 procent till 25:60 kronor och utökade därmed gårdagens uppgång på 46 procent. Aktien har dock, trots de senaste två dagarnas kursstegring, tappat över 80 procent det senaste året. Dagens Industri skriver i torsdagens upplaga att flera kandidater är intresserade av bolaget och Nordea och DnB ska enligt tidningens källa vara de hetaste.

Lundin Petroleum steg med 3,9 procent till 34:40 kronor trots att bolaget meddelat att prospekteringsborrningen Muny Deng-1 kommer att pluggas igen och lämnas som ett torrt hål. Men analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med är inte förvånade över aktiereaktionen.

– Sudan hade innan dagens nyhet fortfarande en värdering på ett par kronor i mitt fair value för aktien men med tanke på att aktien ligger där den ligger så har dagens nyhet ingen betydelse alls. Det är betydligt mer viktigt att oljepriset börjar återhämta sig. Skulle aktien falla på det här skulle jag köpa, säger en analytiker.

Volvo B var 4,0 procent högre till 38:80 kronor och Scania B avancerade måttliga 0,8 procent till 60:50 kronor. Konkurrenten MAN steg med 10 procent i Frankfurt efter att ha redovisat ett resultat som var något lägre än SME-konsensus medan försäljningen blev i linje med förväntningarna. MAN spår att koncernens försäljning blir högre år 2008 jämfört med 2007 och det kan jämföras med att bolaget i rapporten för det andra kvartalet angav att försäljningen skulle öka med 10 procent år 2008 jämfört med 2007.

Ericsson B gick marginellt sämre än marknaden i övrigt genom att stiga 2,1 procent till 54:10 kronor. Alcatel-Lucents justerade rörelseresultat blev 57 procent sämre än konsensus enligt SME Direkts prognossammanställning medan försäljningen var som väntat. Bolaget upprepar sina utsikter för helåret, det vill säga att Alcatel-Lucent fortfarande räknar med att den globala marknaden för telekomsystem, inklusive därtill relaterade tjänster, kommer att visa nolltillväxt under 2008.

På nedsidan fanns Astrazeneca som tappade 1,5 procent till 295:50 kronor inför att bolaget ska redovisa sin rapport klockan 12.00. Swedish Match rekylerade ned med 3,1 procent till 111 kronor efter gårdagens rapportdrivna uppgång på 4,3 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.