Bolagen som lyfter på börsen

Stockholmsbörsen har utökat sina initiala uppgångar en bit in i tisdagshandeln.

Det ryktas om att större strukturgrepp står för dörren vid ABB:s kapitalmarknadsdag i morgon. Samtidigt inkom SAS vinst något lägre än väntat och Fingerprint Cards aktie rusade efter att första större mäklarhus initierat bevakning.

Breda SIX Generalindex noterades
klockan 10.50 upp 1,2 procent till 478 medan storbolagens OMXS30-index ökade 1,3 procent till 1.491. Omsättningen var 4,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 5,1 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Inför kraft- och automationsjätten
ABB:s kapitalmarknadsdag i morgon, onsdag, erfar Svenska Dagbladet via källor nära ABB-ledningen att det kommer att presenteras dramatiska strukturgrepp. Närmast till hands ligger en styckning av koncernen, bedömer tidningen. ABB-aktien sågs 3,0 procent högre i den tidiga tisdagshandeln.

Aktivistfonden Cevian, med
Sverigeanknytning, flaggade nyligen upp som näst största ägare i ABB, efter Stockholmsnoterade Investor som ökat sitt storägande på senare tid.

SAS resultat före skatt på 1.031
miljoner kronor i senaste kvartalet blev 2 procent lägre än analytikerna hade väntat sig, enligt SIX News/Inquiry Financials enkät. Detta trots positiva engångsposter om +35 miljoner när inga engångsposter väntades.

SAS finanschef Göran Jansson säger
till SIX att han anser att miljardresultat i kvartalet, trots närmare 600 miljoner kronor i negativ valutaeffekt, är i linje med bolagets egna förväntningar.

SAS rapport bjöd på ”fler
minus än plus”, sammanfattande Sydbanks analytiker för Ritzau Finans. Utsikterna innehöll två negativa överraskningar med en ny potentiell kostnadspost på 450 miljoner för omstrukturering av pilotkåren samt beskedet att besparingsprogrammet inte löper på som snabbt som förväntat, menar analytikern.

SAS stamaktie sågs ned 3,8
procent.

Carnegies analytiker tar upp
biometribolaget Fingerprint Cards till bevakning med köprekommendation och en riktkurs på hela 350 kronor. Aktien tjurrusade 28 procent till 271 kronor, som dagens hittills högst omsatta. Kursuppgången hittills i år summerar till extrema +679 procent.

DNB Markets inleder bevakning av
hotellfastighetsbolaget Pandox, med köprekommendation och 135 kronor i riktkurs. Pandox avancerade 3,3 procent till 129,10 kronor.

I övriga rekommendationsflödet
höjer UBS storbanken Swedbank, +2,7 procent, till köp från tidigare neutral.

easyJet har beslutat att inte
installera Zonal Drying från CTT Systems i sina befintliga A320 flygplan. CTT:s förhandlingar med easyJet har följaktligen avbrutits. CTT-aktien tappade 7,8 procent.

Neurovive rusade 22 procent. Den
enda kända nyheten är att styrelsemedlemmar köpt aktier i bolaget, enligt måndagskvällens rapporterade insynshandel.

I makroflödet hade Kinas
handelsbalans för augusti ett större överskott än väntat i dollar räknat, men orsaken till avvikelsen var att importen minskade -13,8 procent i årstakt vilket var betydligt mer än väntade -7,9 procent.

Fastlands-Kinas och Hong Kongs
börser tog under tisdagen fart högre medan Tokyo föll.

Index                     

Senast 

I dag % 

 I år %

SIX Generalindex             

478    

+1,2    

+4,9

OMX Stockholm 30            

1491     

+1,3    

+1,8

SIX Return index             

894    

+1,2    

+8,3

SIX Sverige cykliskt 15      

408    

+1,5    

+2,3

SIX Sverige defensivt 15     

507    

+0,7   

+12,7

SIX Volatilitetsindex       

26,5    

-7,8   

+70,0

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.