Bolagen som lyfter på börsen

Stockholmsbörsen handlades fortsatt lägre efter lunchtid på torsdagen. Fortsatt osäkerhet kring utvecklingen i Grekland satte press.

Olika uppgifter florerar kring
Grekland där det bland annat uppges att landet kan tillåtas att göra samtliga IMF-återbetalningar i slutet av juni. Långivarna uppges erbjuda vissa eftergifter i förhandlingarna.

SIX Generalindex var klockan 13.40
ned med 1,2 procent till 511 medan OMXS30-index backade 1,1 procent till 1.624. Omsättningen var 6,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 9,3 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Ericsson steg 2,4 procent till
96,50 kronor som mest handlade aktie. JP Morgan drog upp rekommendationen från neutral till övervikt.

Även sektorkollegan Nokia gick
klart bättre än index då aktien handlades ned marginella 0,1 procent.

Volvo bekräftade att resterande
innehav i indiska Eicher Motors avyttrats. Transaktionen ger upphov till en reavinst på 2,1 miljarder kronor vilken bokförs i det andra kvartalet. Aktien var ned 1,4 procent.

Swedbank sjönk 1,3 procent.
Goldman Sachs har dragit ned rekommendationen till sälj.

Fingerprint Cards gick fram 4,9
procent till 134,50 kronor. Biometribolaget, som nu har börsvärde på 7,7 miljarder kronor, fortsatte att ligga långt upp på omsättningslistan, tredje mest handlade räknat i kronor.

Fingerprint Cards har fått flera
mindre ordrar den senaste tiden, värda enskilt minst 10 miljoner kronor styck. Bolaget planerar för en förbättrad bruttomarginal de kommande kvartalen och håller dörren öppen för fler förvärv framöver. Det säger vd Jörgen Lantto när SIX träffar honom på bolagets huvudkontor i Göteborg.

Teknikchefen har också stora
förhoppningar inför Googles lansering av operativsystemet Android M. ”Lollipop lanserades under hösten 2014 så det är möjligt att Google lanserar Android M till hösten liksom de gjorde med Lollipop förra året men det är ett givetvis ett beslut för dem att ta”, uppger Lantto.

Fingerprints sektorkollega Precise
Biometrics var även de ett starkt kort. Aktien lyfte 9,0 procent.

Latour har avyttrat knappt 5,4
miljoner aktier i köksbolaget Nobia. Latourkoncernens ägarandel i Nobia sjunker därmed från 13,2 procent till 10,1 procent. Nobia backade 2,2 procent.

Invisio har fått två order på
kommunikations- och hörselskyddssystem från två Nato-länder. Det är uppföljningsorder från befintliga kunder och det totala ordervärdet är 7,8 miljoner kronor. Aktien sköt upp 3,8 procent.

Midsona gick fram 5,4 procent.
Bolaget förvärvar Urtekram som sysslar med ekologiska livsmedel. Urtekram omsatte 460 miljoner kronor och redovisade ett ebitda-resultat på 18 miljoner förra året.

Addtech var upp 3,9 procent.
Mediplast som är verksamt inom området life science förvärvas. Mediplast har intäkter på 465 miljoner kronor. Life science-verksamheten förväntas vidare knoppas av och sättas på börsen första halvåret 2016.

Index                     

Senast 

I dag % 

I år %

SIX Generalindex             

511    

-1,2   

+12,2

OMX Stockholm 30           

1.624    

-1,1   

+10,9

SIX Return index             

956    

-1,2   

+15,8

SIX Sverige cykliskt 15      

480     

-1,5   

+20,5

SIX Sverige defensivt 15     

511    

-1,2   

+13,7

SIX Volatilitetsindex       

18,8    

+7,3   

+20,7

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.