Bolagen som lyfter på svajig börs

Utvecklingen på Stockholmsbörsen var på onsdagen svajig och index växlade mellan plus och minus. En strid ström av rapporter från mindre bolag droppade in medan dagens vinnare bland storbolagen hette Securitas.

Utanför OMXS30-indexet rusade Vitrolife, medan Raysearch föll tungt efter en vinstvarning.

Omkring klockan 13.40 hade OMXS30 sjunkit 0,1 procent till 1.768 och aktier för 9,5 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. De större Europabörserna höll sig också i närheten av oförändrade nivåer.

Securitas steg 3,2 procent efter en rapport som var något bättre än vad analytikerna hade räknat med. Aktien har halkat efter storbolagsindexet under året efter en nedgångsresa som inleddes i samband med rapporten för det andra kvartalet.

Securitas toppar prognosernaSecuritas redovisar ett rörelseresultat före avskrivningar, ebita, på 1.574 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019. 

Defensiva storbolagsaktier noterade både uppgångar, som för Swedish Match och Essity, och nedgångar som för Astra Zeneca och SCA.

Medicinteknikföretaget Vitrolife ryckte nästan 26 procent uppåt efter sin kvartalsrapport, där såväl försäljningen som resultat ökade kraftigt och rörelsemarginalen före av- och nedskrivningar var över 40 procent. Samtliga av fertilitetsbolagets regioner och affärsområden visade tillväxt.

Vitrolife starkare än väntatMedicinteknikföretaget rapporterar en försäljning och vinst som steg mer än väntat.  

Bure, där Vitrolife tillsammans med Mycronic utgör investmentbolagets tyngsta innehav, hakade på uppåt och lyfte 9,4 procent.

I Munters bytte ett stort antal aktier ägare vid en placering på tisdagskvällen, där den största ägaren Nordic Capital sålde nära 22 procent av bolaget. En stor köpare var Wallenbergstiftelseanknutna FAM, som tog 7 procent. Priset i placeringen var 43:50 kronor, 6 procent under tisdagens stängningskurs, och på torsdagen handlades fukthanteringsbolagets aktie till 45:44 kronor – ned 1,8 procent från onsdagen.

Wallenbergbolag ser ut att bli största ägare i MuntersDen försäljning av aktier i Munters som största ägaren Nordic Capital aviserade efter börsstängning på tisdagen gjordes till kurs 43:50 kronor per aktie. 

Nedåt var det också för Bravida, vars rörelseresultat och omsättning var under analytikernas förväntningar. Bolaget meddelade att Stockholmsverksamheten ska omstruktureras då delar av den haft lönsamhetsproblem. Aktien sjönk 8 procent och Bravidas chefsjurist, Carl Magnus Liljefors, passade på att köpa 10.000 aktier.

Raysearch, som vinstvarnade på tisdagskvällen, föll drygt 18 procent till 123:80 kronor. Sedan en topp på 193 kronor i slutet av augusti har aktien tappat 36 procent. Pareto bedömer att det kommer att ta tid att återupprätta förtroendet för bolaget och sänkte sin rekommendation till behåll.

Bland bettingbolagen fortsätter den svenska spellagen att skörda offer. Gaming Innovation Groups omsättning och resultat minskade rejält i tredje kvartalet och bolaget har därför flyttat marknadsföringspengar till mer “lukrativa marknader”, skriver ordförande Petter Nylander i rapporten. Aktien backade hela 18 procent.

Kycklingföretaget Scandi Standard belönades däremot med en uppgång på 4,5 procent, efter en rapport som bjöd på 12-procentig försäljningstillväxt och en förbättrad marginal. Stark efterfrågan och prishöjningar låg enligt bolaget bakom förbättringarna.

Riskkapitalbolaget EQT har sålt nära 10 procent av svenska Anticimex till den Singaporebaserade fonden GIC, i en affär där skadedjursbekämpningsbolaget värderas till 3,6 miljarder euro. EQT var upp ett par procent.

Africa Energy blev omskrivet i branschtidningen Upstreamonline, som hävdade att franska oljejätten Total av vädermässiga orsaker lär få svårt att utveckla projektet Brulpadda i Sydafrika, där Africa Energy äger nära 5 procent. Enligt Pareto har dock förhållandena kring fyndigheten varit kända länge och ett större kursfall är därför inte motiverat, anser analytikern. Africa Energy handlades tidigt på eftermiddagen 2,5 procent lägre, efter att ha återhämtat större delen av det plötsliga 22-procentiga fallet före lunch.

Instalco klättrade nära 5 procent inför sin delårsrapport som väntas på torsdagen, medan kursraketen Powercell fortsatte på de senaste dagarnas negativa trend och backade 7 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här