Bolagens hårdaste fanskara
Fredagen den 15 mars i år publicerade banken Avanzas ekonomisajt Placera.nu en kombinerad aktieanalys av börsbolagen Precise Biometrics och Fingerprint Cards. Under rubriken ”Biometri är det hetaste modeordet på börsen” manade skribenten till försiktighet i de båda aktierna, som hade stigit kraftigt sedan hösten.
I fallet Precise Biometrics hade aktien klättrat från som lägst kring 60 öre under senhösten till 2,40 kronor ungefär när artikeln publicerades. För Fingerprint Cards del hade kursutvecklingen varit ännu mer dramatisk: från 2,50 kronor förra sommaren till nästan 39 kronor när analysen publicerades. Det är 16 gånger pengarna på mindre än ett år för dem som har varit med på hela resan. Placeras analys mynnade inte ut i någon direkt säljrekommendation utan snarare i en uppmaning till försiktighet och att befintliga aktieägare kunde överväga att säkra delar av eventuella vinster.
Slutsatsen räckte dock för att få Fingerprint Cards hårt engagerade ägare att flamma upp. Artikelns kommentarsfält fylldes snabbt med ett femtiotal inlägg. Rätt många höll med om journalisten Leif Petterssons slutsatser, men flera skribenter avfärdade analysen i självsäker ton och försökte övertyga både Pettersson och de läsare som tvivlade. Pettersson hånades direkt och indirekt och redaktionen raderade ett antal kommentarer då de bröt mot sajtens kommentarspolicy. Det Pettersson utsattes för var kort sagt aktiemarknadens variant av näthat. Även vd:n för ett av bolagen i artikeln uttryckte sitt missnöje direkt till skribenten, vilket är ytterst sällsynt att en börs-vd gör.
– Under mina tjugofem år som analytiker hos bland andra Enskilda, Alfred Berg, SEB samt Placera.nu så har jag aldrig varit med om något liknande. Det blinkar varningslampor överallt, säger Leif Pettersson.
***
Fenomenet med djupt engagerade aktieägare som reservationslöst haussar sina aktier påminner om fotbollsklubbarnas mest inbitna supportrar, de så kallade firmorna. Dessa reser land och rike runt för att heja på sitt lag och ösa invektiv över motståndarna och deras anhängare. Aktiefanatikerna gör ungefär samma sak fast på nätet.
– Jag kallar dem för aktiehuliganer för det är så de beter sig. Det är ofta privatpersoner som har lagt hela sitt sparande i en enda aktie. Varje person som yttrar kritik eller minsta tveksamhet kring bolaget får på pälsen direkt, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.
Det som kännetecknar en aktiefanclub är att den ofta bildas kring börsens så kallade förhoppningsbolag, alltså bolag som ännu inte levererar stabila vinster (och ofta inte ens har någon omsättning att tala om) utan där investerarna lockas av möjligheten till framtida genombrott. Bolagen är i allmänhet verksamma inom högteknologi, bioteknik eller råvaruprospektering. En jättemarknad hägrar. Konkurrenterna är få och till synes hopplöst efter, om de ens existerar.
Oavsett om det handlar om ett förväntat teknikskifte, ett snart färdigställt borrhål utanför Afrikas kust eller om en fas 3-studie som ska presenteras inom kort är det lätt att ryckas med av de förväntningar som torgförs av de tongivande signaturerna i fancluben. Inte sällan backas förhoppningarna upp av beräkningar som bygger på en (mycket stor) förväntad världsmarknad och antaganden om det aktuella bolagets framtida marknadsandelar på denna. När det är illa påminner det hela om principerna bakom pyramidspel.
Enligt Claes Hemberg snöar aktiefansen ofta in sig på detaljer i bolagens produkter, som kanske inte alltid är av största relevans för att bedöma en aktieinvestering.
– De missar ofta den grundläggande företagsekonomiska analysen. Det gäller även bolags- och personrisken, till exempel beroendet av enskilda forskare i ett bioteknikbolag som Diamyd.
Spekulationsliknande aktiebubblor uppstår med jämna mellanrum. I Sverige var Refaat El-Sayeds bioteknikbolag Fermenta en börskomet i början av 1980-talet, som lockade till och med Volvo och Pehr G Gyllenhammar innan bubblan brast. Och dotcombubblan runt millennieskiftet var en masspsykos som innefattade en rad teknikorienterade bolag, som konsultbolagen Framfab, Spray och Icon Medialab och nätverksbolagen Switchcore och Net Insight. Aktierna i miljöteknikbolagen Opcon och Morphic hade också sin tid några år senare. Likaså bioteknikbolagen Karo Bio och Diamyd.
På Avanzas aktieforum är aktiviteten i dag stor kring exempelvis Lundinbolagen Shamaran Petroleum och Africa Oil liksom ovan nämnda Fingerprint Cards och Precise Biometrics. Exempelvis hade forumet omkring 400 inlägg om Shamaran under ett vanligt dygn.
Att ett bolag har en hängiven fanclub innebär dock inte med automatik att aktien är en bubbla som förr eller senare briserar. Ägarna i några av Lundin-bolagen har knappast blivit fattiga på kuppen, även om det tog tid och behövdes en råvaruboom för att det skulle bli framgång.
I en aktiefanclub är kunskapsnivån kring bolagets produkter och verksamhet i regel hög och inte sällan finns nära kopplingar till branschpersonligheter, grundare eller ledningspersoner. I värsta fall kan interaktioner med bolagsledningen ge fansen ett informationsövertag. De får helt enkelt veta lite mer än vad som är allmänt publicerad information till övriga aktiemarknaden. Gränsen för vad som är insiderinformation kan ibland vara otydlig.
Det som tidigare var begränsat till aktieforum har nu spridits till sociala medier som Twitter och Facebook. I förra veckan meddelade den amerikanska finansinspektionen SEC att undersökningen mot webb-tv-tjänsten Netflix vd Reed Hastings läggs ned. Han hade spridit insiderinformation via Facebook förra sommaren. Men SEC bedömde att det var i ordning, så länge som aktieägarna i förväg har blivit meddelade om i vilket socialt nätverk som information kan komma att publiceras.
I Sverige ser Cecilia Trossmark, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten, en ökande trend mot att informationen sprids elektroniskt i olika medier.
– Vi kan se att det kommer in fler anmälningar där det förekommer inlägg på olika webbforum, olika aktiechattar men även exempelvis Twitter, som rör misstankar om antingen otillbörlig marknadspåverkan eller insiderbrott. Rent generellt är det ganska begränsat med praxis vad gäller insiderhandel och detta fenomen är relativt nytt.
***
Åter till Fingerprint Cards trogna och djupt engagerade ägarskara. Bolaget har över 8 000 aktieägare och en del av dem är mycket aktiva i flera av de börsforum som finns på internet. Aktien handlas flitigt och det är inte ovanligt att mellan 5 och 10 procent av stocken omsätts under en enda börsdag.
Bevisbördan borde egentligen vara stor för ett bolag vars produkter inte har lyckats röna några större framgångar de senaste 15 åren. Fingerprint Cards grundades år 1997 och listades på Nya Marknaden (i dag OMX First North) året efter. Med undantag för åren 2010 och 2011 har bolaget gått med förlust. De återkommande nyemissionerna talar sitt tydliga språk. I mars i år var det dags igen.
– Vi har precis tagit in 130 miljoner kronor. Vi har en så välfylld kassa att vi klarar oss utan en enda krona i intäkter de närmsta två åren. Men så kommer det absolut inte bli, säger vd Johan Carlström till Affärsvärlden.
Utvecklingen på biometrimarknaden – alltså elektronisk identifiering och säkerhetslösningar som bygger på fingeravtryck, ögon, ansiktsform etc – har varit oväntat trög. Samma ovissa väntan gäller för många bolag som hoppas på att en ny teknik ska slå igenom eller en ny medicin godkännas. Teknikutveckling tar tid, nästan alltid mycket längre tid än vad ivriga aktiespekulanter räknar med. För åtta år sedan var Fingerprint Cards nära att läggas ner av just det skälet.
– Marknaden för biometri har utvecklats långsammare än väntat. Vi låter nu aktieägarna bestämma om vi ska lägga ned verksamheten, sa Fingerprint Cards grundare och dåvarande vd Lennart Carlson till tidningen Ny Teknik inför den extra bolagsstämman som hölls i juni 2005.
Skälet till dagens förnyade intresse för aktien kan härledas till en enda händelse. I juli 2012 förvärvade Apple biometribolaget Authentec för 356 miljoner dollar (cirka 2,3 miljarder kronor). Authentec är en av Fingerprints huvudkonkurrenter. Apples köp har alltså fått Fingerprint Cards värde att tiofaldigas sedan i somras, från cirka 160 miljoner kronor till knappt 1,8 miljarder kronor i skrivande stund. Inte illa för ett bolag med 19 anställda.
Vd Johan Carlström, som bland annat har jobbat som aktieanalytiker, håller med om att aktien har haft en stark utveckling.
– Det beror sannolikt till stor del på förväntan. Det finns ett antal indikationer där den starkaste är att Apple köpte Authentec. Vi jobbar med samma teknologi.
Fanclubens argumentation lyder alltså som så att biometrimarknaden nu står inför ett stort genombrott eftersom Apple har förvärvat ett av bolagen i branschen. Och det är inte bara fansen som tolkar detta som den slutliga bekräftelsen på att marknaden kommer att växa väldigt snabbt i år och explodera under nästa. Huvudrubriken på pressreleasen för Fingerprints rapport för tredje kvartalet 2012 var: ”Apples köp av Authentec innebär ett globalt genombrott för biometri inom konsumentelektronik 2013”.
Tesen är att en fingeravtrycksläsare sitter i varje smartphone och läsplatta redan inom ett par år. Ingen diskussion förekommer om varför fingeravtrycksläsare i stationära eller bärbara datorer inte har fått något större genomslag, trots att produkter funnits på marknaden under snart 15 år. Också Fingerprints vd Johan Carlström konstaterar att det historiskt varit relativt ljumt intresse för branschens produkter.
– Penetrationsgraden av fingeravtryckssensorer i pc-världen har sjunkit från 50 procent ner till under 20 procent. Det är ingen eller få som verkligen använder fingeravtrycksläsare. Ingen it-chef tvingar dig att använda den.
Men fanclubar är ofta inte särskilt intresserade av att diskutera och belysa eventuella risker. ”Best case” blir snabbt till huvudscenario, både vad gäller aktievärderingen och i argumentationen. Exempelvis verkar få ställa frågan varför Apple förvärvade konkurrenten Authentec i stället för Fingerprint Cards.
För varje utvecklingsbolag med en unik teknik och med en eller relativt få produkter så är trots allt risken betydande för att genombrottet helt uteblir. Det gäller oavsett om det handlar om en ny teknologi för en fingeravtryckssensor, en överföringsteknologi för fiberkabel eller en metod för att automatiskt tanka bilen. Det medlemmarna av många aktiefanklubbar tycks blunda för, eller inte vilja tänka på, är att även de affärsmässiga förutsättningarna måste vara på plats för att nå ett kommersiellt genombrott.
***
Bolagens förhållande till sina aktiefanklubbar är komplicerat. De bolag som fansen hyllar mest kommunicerar inte sällan flitigt med aktiemarknaden. Fingerprint är ett sådant företag. Under 2013 har bolaget i snitt skickat ut ett pressmeddelande ungefär var tredje börsdag.
– Vi följer Stockholmsbörsens regler att allt som är kurspåverkande bör kommuniceras till aktiemarknaden, säger vd Johan Carlström.
För en utomstående är det dock inte alltid lätt att bedöma informationens betydelse för bolaget och påverkan på det finansiella resultatet. Order och avtal med olika distributörer meddelas visserligen plikttroget, men vem som är slutkunden eller ordervärdet anges sällan. Skälet som uppges är ofta att konkurrenssituationen gör att kunden kräver anonymitet. Här är ett axplock från Fingerprints pressreleaser under 2013 samt december 2012:
l ”Fingerprint Cards har vunnit sin första Design Win för linjesensorn FPC 1080A från ett av Kinas mest framstående designhus.”
l ”Världens ledande leverantör av finansiell information har valt FPC:s teknologi för sina autentiseringslösningar.”
l ”Fingerprint Cards linjesensor FPC1080A har valts av en av Kinas mobiltillverkare som står bakom ett välkänt europeiskt varumärke inom mobiltelefoner.”
– Det är ett dilemma. Egentligen vill vi skriva ut vilka det är. Det kommer vi att få så småningom när produkterna releasas på marknaden senare i år eller och början av 2014, säger vd Johan Carlström.
Det stora tolkningsutrymmet i pressmeddelandena gör dock att det blir fritt fram för spekulationer på marknaden. När Apple (efter förvärvet av Authentec) är borta som potentiell kund för Fingerprint riktar fancluben blickarna mot den andra stora spelaren inom smartphones, Samsung. Formuleringarna i pressreleaserna stöts och blöts och antaganden är många. Ibland påverkar det även kursen, till exempel som Nyhetsbyrån Direkt rapporterade den 14 mars: ”Fingerprint Cards visade ett kurslyft på 9,5 procent. På chattsidorna spekuleras det i att Samsungs Galaxy S4, som spås lanseras under torsdagen, ska ha en fingeravtrycksläsare.”
Samtidigt är det nu snart två år sedan som Fingerprint erhöll den första kommersiella ordern för bolagets linjesensor, den tilltänkta flaggskeppsprodukten för smartphonemarknaden. I december 2011 tecknade bolaget även ett ramavtal med ”en av världens ledande mobiltelefontillverkare”, som det stod i pressmeddelandet. Aktien steg 25 procent samma dag. Men vilken mobiltelefontillverkare som avses är fortfarande inte kommunicerat.
Situationen kompliceras ytterligare av att styrelsen och ledningen i fanclub-bolagen delvis sitter i samma båt som fansen. De har i allmänhet betydande egna aktieinnehav och påverkas därmed privatekonomiskt av alla kursrörelser.
I exemplet Fingerprint Cards äger företagsledning och styrelseledamöter aktier och teckningsoptioner för totalt knappt 260 miljoner kronor till dagens kurs (35 kronor), varav vd:s innehav är värt runt 100 miljoner kronor. Johan Carlström har också varit en mycket aktiv aktör i den egna aktien och genomfört knappt 40 transaktioner i bolagets aktie de senaste tre åren, i huvudsak köp.
För Fingerprint Cards tidigare marknadschef blev frestelserna på aktiemarknaden uppenbarligen för stora. Bolaget anmälde misstänkta kursrörelser och misstänkt insiderhandel till Finansinspektionen vid fyra olika tillfällen under åren 2010–2011, och marknadschefen dömdes förra våren till ett års fängelse för grovt insiderbrott samt försök till grovt insiderbrott. Samtidigt dömdes en god vän till marknadschefen till tio månaders fängelse. Männen dömdes för att ha gjort eller försökt att göra olagliga insideraffärer vid totalt elva tillfällen mellan april 2010 och mars 2012. Domen är överklagad till hovrätten.
Många av förhoppningsbolagen saknar industriella och institutionella ägare vilket ökar risken för tjänstemannastyre. Frikostiga optionsprogram kan vara ett tecken på det. Det är kanske inte alltid lämpligt med ett incitamentsprogram som är så hårt knutet till hur en aktiekurs utvecklas. Claes Hemberg på Avanza delar den bilden men påpekar att samma sak kan sägas om många större bolag. Det kan handla om börs-vd:ar som har satsat hela sin privatekonomi i bolaget och som kanske till och med har belånat hus och hem.
Hemberg föreslår att företagsledningar även borde redovisa om de äger andra aktier. Det ger aktieägarna en insyn i hur stor del av vd:ns privatekonomi som är beroende av det egna bolagets utveckling på börsen.
***
Veckan efter att Placera.nu publicerat analysen av Precise Biometrics och Fingerprint Cards publicerade Affärsvärlden en börskrönika, där tesen var att spekulationsbubblor i enskilda aktier brukar vara tecken på att en allmän börsuppgång har nått sista fasen och att en börsnedgång sannolikt står för dörren. Investerarnas girighet har blivit större än rädslan över att förlora pengar och värderingen frikopplas då från bolagens intjäningsförmåga.
Precise Biometrics, 3D-printingbolaget Arcam samt Fingerprint Cards togs upp som exempel på aktier att vara extra försiktig med. Även denna gång fylldes kommentarsfältet, liksom skribentens mejlbox, med upprörda inlägg. Ett mejl innehöll en egenkomponerad elvasidig aktieanalys av Fingerprint Cards.
Mest aktiv på Affärsvärldens sajt var signaturen Crowhater med sex inlägg på mindre än en halvtimme. Samma signatur är även den ohotat mest tongivande skribenten runt Fingerprint Cards på andra populära aktiechattar som Aktieguiden och nätbanken Avanzas aktieforum. I aggressivt tonläge förklarade Crowhater hur lite skribenten visste om Fingerprint. Crowhater uppskattade i stället att Fingerprint Cards omsätter över 1 miljard kronor om två år och att bolaget då gör över 300 miljoner kronor i nettovinst. Förra året omsatte Fingerprint Cards 10 miljoner kronor och gjorde en förlust på 39 miljoner.
De må överskatta möjligheterna och underskatta hoten, men ett erkännande måste aktiefansen ändå få. De brinner för sin sak. Eller som vd:n för ett noterat bolag med en hängiven ägarskara uttrycker saken:
– Vi har en talibansk aktieägarkrets. De är nästan fundamentalistiska i sin inställning. De har svårt att skilja på bolag och aktie. Av det skälet vore det trevligt med mer institutionella investerare. l
Högt tonläge på nätet
VCW-forum om C-RAD 8 april 2013:
Re: C-RAD nu står tomtarna på perrongen och tuggar fragda.
Du pratar tydligen om dig själv ser jag! idioter är ett släkte oftast med låg intelligens och som utan sakinnehåll sprider sin dynga baserat efter dennes förmåga att tro att denna individ då kallad idioten kan lura andra när där är köpsignal i aktien och att de är på randen inför ett stort genombrott, det är det som idioten inte fattar att vi andra vet. Så därför är idioten ett passande namn på denna individs förmåga att uttrycka sig i bild och tal
Avanzas forum om Fingerprint Cards 4 december 2012:
Drömscenario… Låta en större investerare gå in och fylla på kassan… kurs 11 kronor och efter en sjuhelvetes massa releaser under våren ha en kurs på 20 kronor. PANG… ett uppköpsbud… kurs på 55 kronor. Ägare visar fingret och påtalar potentialen och vilka kunder man tagit över… Budet höjs till 75 kronor.
Avanzas forum om Shamaran Petroleum 8 april 2013:
Du har ingen aning om vad aktiekursen står om år, lika lite som vi andra. Vem förväntar sig en utdelning på 0,2-0,5 kr 2015? Är det du så säg detta! Annars ska du ange källa! Du vet heller ingenting om de vinstmultiplar aktiemarknaden åsätter aktievärderingen.
Hur kan du veta att aktiekursen blir dyr från aug-september? Vart vill du komma med ditt inlägg? Du säger att de kortsiktiga blir nöjda….. etc. Hur vet du detta? Säg att du själv är nöjd och avser sälja i aug – sep så slipper vi dig då! Alltid något att se fram emot!
Mejl till Affärsvärlden om Fingerprint Cards 21 mars 2013:
Finns det någon skribent hos er som slårt vårt forum på Avanza? Nej det gör det inte! Inte en har vågat ge sig in i detaljer som både Crowhater och Smartcard kan. Här finns yttlerligare personer här som även de skulle kunna analysera Fingerprint bättre än de senaste vi läst i AFV och Placera.nu. Kan någon tidning komma med vad förväntningarna kan utmynna i? Kan de visa tänkbara senarion? Jag väntar här med intresse. Helt ärligt vi är inte en sekt heller som AFV skriver. Vi är ett bra gäng som kan bli snuskigt rika och Fingerprint är inte en dagsslända heller.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.