Boliden i botten på börsen

Stockholmsbörsen började torsdagen lägre, sedan en ny metod för klassificering av smittade och döda av coronaviruset införts och lett till högre siffror än tidigare.

Under morgonen inkom ett mycket stort antal bokslut, i huvudsak från mindre bolag men även ett antal större där Boliden stack ut med en resultatmiss. De flesta sektorer noterades på minus.

Strax före klockan 9.20 hade OMXS30 sjunkit 0,3 procent till 1.885 och aktier för 1,7 miljarder kronor var omsatta. I övriga Europa var tendensen densamma med nedgångar i såväl Frankfurt som Paris och London.

Bolidens intäkter och resultat var tydligt lägre än förväntat för det fjärde kvartalet. Omsättningen var 5 procent under förväntan, medan rörelseresultatet var 9 procent under konsensus. För affärsområdet Gruvor var rörelseresultatet hela 22 procent under förväntan. Lägre metallhalter och ökad investeringstakt nämns i rapporten som förklaringar till att kvartalsutfallet inte blev bättre.

Boliden backade 5,3 procent efter rapporten och bolaget var därmed klart sämst inom OMXS30.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi missade förväntningarna med sitt ebita-resultat för fjärde kvartalet – utfallet var 5 procent under analytikernas snittförväntningar. Aktien svarade med att backa 4,7 procent.

Onsdagens vinnare Evolution Gaming har av Pareto fått en höjd rekommendation, till köp från tidigare behåll, och aktien fortsatt upp ytterligare 0,7 procent efter onsdagens 15-procentiga lyft. Evolution Gamings styrelseledamot Jonas Engwall sålde efter delårsrapporten 150.000 aktier i bolaget för totalt cirka 56 miljoner kronor.

Powercell var, som flera gånger förr, intensivt handlad på morgonen och var fjärde mest omsatta aktie. Kursen var ned 3,5 procent.

Fingerprint Cards tappade 3,6 procent efter att ha redovisat en förlust på drygt 15 miljoner kronor på rörelseresultatnivå, något bättre än motsvarande kvartal året före. Bolaget skrev i sin rapport att det räknar med en “dämpande” effekt från det pågående coronavirusutbrottet med centrum i Kina.

Kindred gick mot strömmen och steg 1,6 procent. Bolagets grundare och styrelseordförande Anders Ströms ägarbolag Veralda köpte på onsdagen 383.000 depåbevis i bolaget för 55:34 kronor styck. Affären var därmed värd drygt 21 miljoner kronor.

Speloperatören Betssons rörelseresultat var något lägre än väntat och bolaget pekade på fortsatt svag utveckling i Sverige, Norge och Nederländerna under kvartalet. Aktien tappade 3,1 procent.

Bravida steg något och var upp 6,4 procent. Installationsbolagets rörelseresultat för fjärde kvartalet var något högre än förväntat enligt Bloomberg News sammanställning, medan intäkterna var något lägre än väntat. Bravida skriver i rapporten att bolagets lista på potentiella förvärv som skulle passa är fortsatt lång.

Även Trelleborg steg, med 1,1 procent till 180:70 kronor, efter att av Nordea Markets ha fått en höjd riktkurs. Den nya är 215 kronor mot tidigare 200, och köprekommendationen upprepades.

Kungsleden avancerade 3,9 procent till 110:60 kronor. Aktien har av Handelsbanken höjts till köp, från behåll, medan riktkursen höjdes till 125 kronor från 105.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här