Boliden i täten på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen stärktes under fredagen och fortsatte därmed att klättra från torsdagens rekordnivå. Boliden var en vinnare bland storbolagen och Sobi lyfte efter torsdagens omvända vinstvarning.

Vid 13.30-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp nästan 0,8 procent till nivån 1.826. På de större europeiska börserna var utvecklingen likartad med uppgångar mellan 0,6 och 1,0 procent. Terminerna för USA-börserna hade gått upp 0,2-0,4 procent med drygt två timmar kvar till öppning.

Störst uppgångar i OMXS30 visade Boliden, Astra Zeneca och Hexagon, som samtliga handlades upp över 2 procent. UBS har uppgraderat Boliden till neutral, efter en omkring 10-procentig kursnedgång i aktien och ett lyft i kopparpriset. Boliden stärktes 2,7 procent.

Fredagens nya köprådEtt hjälmbolag, ett bettingbolag, och en spelbolagsunderleverantör – flera aktier får köprekommendationer under fredagen. 

Stålkoncernen Sandvik steg i sin tur 1,3 procent till drygt 188 kronor med stöd av en höjd rekommendation från Société Générale till behåll (sälj). Riktkursen höjdes till 200 kronor.

SCA återfanns däremot högst upp på förlorarlistan, med en nedgång på 1,5 procent. Kepler Cheuvreux har nedgraderat SCA till minska (behåll) och sänkt riktkursen till 92 kronor (103).

Även Skanska och H&M backade medan Ericsson däremot var oförändrad på den stigande börsen. Granskningen mot telekombolaget av kinesiska myndigheter pågår fortfarande och handlar om de licensavgifter som Ericsson tar ut av kinesiska mobiltillverkare, rapporterade SvD på fredagen.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi kom med en positiv vinstvarning efter börsens stängning på torsdagen. Enligt bolaget beror de högre intäkterna och ebita-resultatet främst på betydligt högre försäljning av Synagis, samt högre försäljning av Gamifant, Orfadin och övriga “specialty care”-produkter. Aktien, som i de två föregående handelssessionerna stigit 13 procent, var upp ytterligare 8,6 procent.

Omvänd vinstvarning från SobiSwedish Orphan Biovitrum, Sobi, levererar en omvänd vinstvarning för helåret 2019. Både intäkterna och resultat blev högre än väntat. 

Net Ent steg 6,3 procent till 26:30 kronor efter att ABG Sundal Collier höjt sin rekommendation för kasinounderleverantören till köp med riktkurs 36 kronor (30).

“Vi förväntar oss att Red Tiger fortsätter sin starka tillväxtbana, och ger bolaget en välbehövlig boost”, skriver AGB i analysen.

I samma sektor har även Pareto uppdaterat sina analyser för ett antal bolag. Bland annat har Betsson höjts till köp och aktien var upp 2,6 procent.

Berenberg Bank har upptagit bevakning av hjälmbolaget Mips med rekommendationen köp och riktkurs 265 kronor. Aktien som stigit de senaste fyra handelsdagarna avancerade dryga 8,7 procent på fredagen.

Kommunikationsutrustningsbolaget Invisio stärktes 6,8 procent till 148:20 kronor sedan SEB lyft riktkursen till 160 kronor (160) och upprepat sitt köpråd för aktien.

Holmen backade däremot 2,7 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation för skogsbolaget till sälj (behåll). Carnegie konstaterar att aktien gått upp nästan 60 procent sedan starten av 2019, trots att konsensus och Carnegies egna estimat har sänkts under samma period.

I övrigt var Bilia ner 1,5 procent till 103:40 kronor efter att Handelsbanken Capital Markets sänkt sin rekommendation för Bilia till sälj från köp. Dock med höjd riktkurs till 98 kronor (92).

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här